Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor! Emeklilik sistemi değişecek mi?

Emeklilik sisteminin ne zaman değişeceği yönünde sorular gündemde... Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilikte yaş veya çalışma gün sayısı değişecek mi?

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-31 21:43:50

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor! Emeklilik sistemi değişecek mi?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TRT Haber'de merak edilen detayları açıkladı...

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilikte yaş veya çalışma gün sayısı değişecek mi? İşte merak edilen detaylar...

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Güler, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım dedi. Çalışma yapılırken prim süresi ve yaşının önemli olduğuna da dikkat edecekti.

Güler şöyle konuştu;

Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım.

Dünyada 3-4 çalışana karşılık bir emeklinin, Türkiye'de ise 2 çalışana karşı bir emekli var.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YENİ BİR DÜZENLEMEYE GİDİLMELİ Mİ?

Avrupa'nın çok gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40'lı, 45'li, 50'li yaşlarda bir emekliye rastlayamazsınız. Oradaki emeklilik yaşı 65'tir, 67'dir.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, hem emeklilik sistemi hem de haftalık çalışma saatlerini de değerlendirdi.

ÇALIŞMA VAR MI?

Tabi bakanlığımızın bu konuda çalışmaları vardır. Ama şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dilimi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım.

PEKİ HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ 45'İN ALTINA İNDİRİLECEK Mİ?

Güler "Mevcut çalışma hayatımız içerisinde gerek haftalık çalışma gününde, gerekse de haftalık çalışma saatleriyle ilgili, yani düşürülmesiyle ilgili herhangi bir düzenlememiz yok. Herhangi bir hayata geçecek çalışma şu anda bulunmuyor" dedi.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İHTİYACINA DİKKAT ÇEKİLİYOR. SİZ NASIL YORUMLADINIZ?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Zengin "Ancak sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından zaten hem Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem hükümet elbette çalışma yapar. Zira bu mesele ülkemizde yaşayan 85 milyon vatandaşımızı aynı zamanda ülkemiz dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da ilgilendiriyor. Sosyal güvenlik sistemi vatandaşlarımızın ilaç giderlerini, tedavi giderlerini, hastane giderlerini, emeklilik maaşlarını veren bir kurum. Dolayısıyla ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Biliyorsunuz Türkiye'de ortalama yaşam süresi artıyor. İnsanların yaşlılık dönemindeki gerek sağlık hizmetlerine gerekse ekonomik olarak emekli maaşlarına büyük ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla burada da bu hizmetlerin niteliğinin nasıl arttırılacağına dair de kafa yoruluyor" dedi.

TÜKİYE ÖRNEK ALINAN BİR ÜLKE

Yani hem yaşlı bakım hizmetlerinden tutun hem de sağlık hizmetlerine ilişkin çalışmalar. Çünkü Türkiye sağlık hizmetleri bakımından da gerçekten dünyada örnek alınan bir ülke. Dolayısıyla ben bu açıklamadan bunu anlıyorum. Yoksa kamuoyuna bazı medya mecralarında sanki emeklilik yaşı arttırılıyormuş gibi bir algı var. Ben bunun çok ihtimal dahilinde olduğunu düşünmüyorum.

Milliyet

Haber Ara