Dolar

34,5398

Euro

35,9880

Altın

2.993,80

Bist

9.549,89

Mısır, Hedasi Barajı için BM’den müdahale istedi

Mısır, Etiyopya ile yapılan Hedasi Barajı müzakerelerinin tıkanmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinden 'adil bir çözüm bulunması' için müdahale edilmesini istedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-20 06:09:51

Mısır, Hedasi Barajı için BM’den müdahale istedi

Mısır, Hedasi Barajı müzakerelerinin tıkanmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinden "adil bir çözüm bulunması" için müdahale edilmesini istedi.

Mısır Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyinden, Etiyopya'daki Hedasi Barajı konusunda adil ve dengeli bir çözüme ulaşılması maksadıyla müdahalede bulunulmasının istenildiği bildirildi.

Adis Ababa'nın herhangi bir anlaşma imkanına olumsuz etki edecek tek taraflı bir uygulamaya girişmemesi için de konseyden müdahalede bulunulmasının talep edildiği belirtildi.

Başvuru kararının, Hedasi Barajı ile ilgili müzakerelerin sonuç getirmeyeceğinin anlaşılmasının ardından alındığı, bu durumun Etiyopya'nın olumsuz tavırları sonucunda ortaya çıktığı ifade edildi.

Adis Ababa'nın, Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında 2015'te imzalanan ilkeler anlaşmasına aykırı olarak barajın doldurulmasında ısrar ettiği vurgulanan açıklamada, anlaşmaya göre barajın dolum ve çalıştırılması işlemi için 3 ülke tarafından alınan kararlara bağlı kalınması gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Nil sularının Mısır halkı için bir varoluş sorunu olması nedeniyle BM Güvenlik Konseyinden bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesinin istendiği ifade edildi.

BARAJ GELECEK AY DOLDURULMAYA BAŞLANACAK

Etiyopya'nın, Nil Nehri'nin iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda anlaşmazlık çıkmıştı.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile yetersiz olan enerji üretimini artırmayı amaçlıyor.

Barajın yüzde 73'ünü tamamlayan Etiyopya, ortak anlaşma olmasa da temmuzda barajda su tutmaya başlayacağını açıklamıştı.

SUDAN'DAN, ETİYOPYA'YA DESTEK

Öte yandan Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu, Etiyopya'nın kalkınma hamlelerinin Afrika için onur verici olduğunu ifade etti.

Sudan Egemenlik Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Etiyopya'ya 2 günlük ziyaret gerçekleştiren Dakalu, temaslarının son gününde Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile bir araya geldi.

Ekonomik amaçlı ziyarette, iki ülkeyi ilgilendiren birçok konu görüşüldü.

Açıklamaya göre Dakalu, Ahmed ile görüşmesinde Etiyopya'nın kalkınma hamlelerinden övgüyle söz etti, bunun Afrika için onur verici olduğunu belirtti.

Etiyopya Başbakanı Ahmed de Dakalu'nun ziyaretinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, görüşmeyi, önemli ve tarihi bir ziyaret olarak nitelendirdi.

Ahmed, iki ülke ilişkilerinin her alanda gelişmesini temenni ettiğini vurguladı.

Sudan basını, ikilinin sınır anlaşmazlığı ve Hedasi Barajı krizi gibi ortak meseleleri de ele aldığını yazdı.

Hedasi Barajı ile ilgili Sudan'ın girişimiyle bir haftadır yürütülen görüşmeler, Mısır ve Etiyopya'nın olumsuz ve uzlaşmaz tutumları nedeniyle çarşamba günü somut bir netice alınamadan sona ermişti.

 

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara