Müslüman tüketicilerin pazar büyüklüğü 5 trilyon doları geçecek
Hesaplamalara göre küresel İslami tüketim pazarının büyüklüğü 2020 yılında 5 trilyon doları aşacak.

Oluşturma Tarihi: 2017-11-11 13:55:17

Güncelleme Tarihi: 2017-11-11 13:55:17

Dünyada her dört kişiden biri müslüman ve sanılanın aksine Ortadoğu ile Asya dışında da büyük bir müslüman nüfus var ve şu an 1.7 milyar olan Müslüman nüfusun 21. yüzyılın ikinci yarısında iki kat artması bekleniyor. Bu aynı zamanda Müslümanların nüfusunun Hıristiyanları geçeceğini gösterirken, söz konusu nüfusun küresel ekonomideki rolünün artması anlamına geliyor...

Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberinde aktardığı aaraştırma şirketi Glocalities tarafından hazırlanan bir rapora göre 2013 yılında 3.6 trilyon dolar olan küresel İslami tüketim pazarının büyüklüğü 2020 yılında 5 trilyon doları aşacak. Türkiye, Endonezya ve Hindistan dahil 24 ülkede yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, artan satın alma gücüne bağlı olarak müslüman pazarlarda tüketimin artması ve İslami bankacılığın giderek gelişmesi, bu grubun küresel ekonomide daha fazla rol oynamasını sağlayacak.

Glocalities, kendi veritabanındaki en genç dini grubun müslümanlar olduğunu ve bunun öngörülebilir bir gelecekte böyle kalacağını tahmin ediyor. Milenyum çağı Müslümanlarının, ebeveynlerinden farklı bir dünya görüşü benimsemeye başladıklarına dikkat çekilen raporda özellikle gelir artışının, iyi bir kariyerin, küreselleşmenin yeni nesil müslümanlar arasında önem kazanmaya başladığı vurgulanıyor.

MODADA EN BÜYÜK PAZAR

Müslüman tüketici potansiyelinin en iyi hissedildiği sektörlerden biri moda. Hem gelir düzeyinin yükseldiği Müslüman ülkelerde hem de Müslüman nüfusun yoğun olduğu Batı pazarlarında bu sektör hızlı bir yükseliş içinde. 2013'te 266 milyar dolar büyüklüğü olan pazarın 2019'da 488 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE, BAE, ENDONEZYA, İRAN...

İslami giyimde lider ise 39.3 milyar dolarlık tüketim ile Türkiye. İkinci sırada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gelirken, bu ülkeyi Endonezya ve İran takip ediyor. Sektörde önemli bir potansiyel olduğuna dikkat çekiliyor. Bu yıl Londra ilk kez ‘Ilımlı Moda' Haftası'na ev sahipliği yaparken, Dubai şirketlere ciddi vergi indirimleri sunduğu bir tasarım bölgesi oluşturdu. Emirlik, İslami modanın başkenti olmayı hedefliyor. Büyük üreticiler de bu potansiyelin farkına varmış gözüküyor. DKNY, Tommy Hilfiger, Zara ve Mango; Ramazan ayında özel bir koleksiyon hazırladılar.

'HELAL GIDA' SEKTÖRÜ

Helal gıdanın artık sadece etlerin kesim değil sonrasındaki tedarik zinciri aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilmesi kavramıyla eşleşmeye başlaması, pazarın hem müslüman hem de müslüman olmayan kesimler arasında bile büyümesine yardımcı oluyor. Pazarın 2018'de 1.6 trilyon dolara, 2024 yılında ise 2.25 trilyon dolarlık büyüklüğe erişmesi bekleniyor. Bu pazarın geleneksel gıda pazarından daha hızlı büyüyeceği ve 2018'de toplam pazarı içindeki payının yüzde 17'yi aşacağı öngörülüyor.

2020'DE 156 MÜSLÜMAN SEYAHAT EDECKE

Mastercard-Crescentrating işbirliği ile hazırlanan global İslami seyahat pazarı 2017 raporuna göre, 2016 yılında 121 müslüman seyahat etti. 2020 yılında bu sayının 156 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. 3 yıl içinde müslümanların toplam turizm harcamaları içindeki payının da yüzde 10'u bulması bekleniyor. 220 milyar dolarlık İslami turizm pazarında tercih edilen destinasyonlar arasında Malezya, BAE, Endonezya ve Türkiye başı çekiyor. Sektörün 2026 yılına kadar 300 milyar dolara çıkacağı tahminleri yapılıyor. Müslümanlar seyahat ederken tercihlerini güvenlik, helal gıda, konaklama, havaalanı hizmetleri, mescitlere kolay ulaşım, ibadet ve iletişim kolaylığı gibi kriterlere göre yapıyor.