Dolar

34,2544

Euro

37,7875

Altın

2.929,00

Bist

8.889,12

Nakit avansa sınırlama gelince artı para kullanımı arttı

Nakit avans sınırlamaları sonrası 29.5 milyon tüketici artı paraya yöneldi! Ancak yüksek faiz ve vergiler tüketiciyi bekliyor. Artı paranın maliyeti nedir?

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-04 09:53:29

Nakit avansa sınırlama gelince artı para kullanımı arttı

Nakit avans çekiminde uygulanan sınırlamaların ardından kredili mevduat hesabı (KMH) olarak bilinen artı para kullanımı hızla arttı. Artı para, özellikle otomatik ödeme ve acil nakit ihtiyaçlarında sık başvurulan bir yöntem haline geldi. Ancak bu hesabı kullanan 29.5 milyon tüketici, yüksek faiz ve vergilerle karşı karşıya kalıyor. İşte artı para hesabının detayları ve bilmeniz gereken önemli unsurlar...

NAKİT AVANS YERİNE ARTI PARA KULLANIMI ARTIYOR

Enflasyonla mücadele kapsamında, kredi kartından nakit avans çekimine getirilen sınırlar artı para hesaplarına talebi artırdı. Tüketiciler, kart limitlerinin yalnızca %25'ini nakit olarak çekebiliyor ve taksitli nakit avans da 3 ayla sınırlandırıldı. Bazı bankalarda taksitli nakit avans çekiminde de 25 bin lira sınırı uygulanıyor. Tüm bu kısıtlamalar, kredili mevduat hesapları (artı para, ek hesap) kullanımını yükseltti.

ARTI PARA KULLANIMINDA YÜZDE 142 ARTIŞ!

Bankalar Birliği verilerine göre; 29.5 milyon banka müşterisinin vadesiz hesabına tanımlı artı para bulunuyor. Bu hesaplardan çekilen para, 2024 Temmuz itibarıyla 315 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı döneminde 130 milyar liraydı. Yani %142'lik bir artış yaşandı. Ayrıca, kişi başına çekilen ortalama artı para tutarı 4 bin 676 liradan 10 bin 679 liraya çıktı. İlk defa artı para kullananların sayısı 2 milyona yaklaştı.

YÜKSEK FAİZ ORANLARINA DİKKAT!

Artı para hesabı kullanıcıları, bu hesapların sunduğu kolaylıkların yanında yüksek maliyetlerle de karşı karşıya. Aylık artı para faiz oranı %5, gecikme faizi ise %5.30. Ayrıca, faiz borcunun %15'i oranında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve %15'i oranında Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) alınıyor. Vergiler dahil edildiğinde, artı paranın aylık toplam maliyeti %6.71'e yükseliyor.

1 GÜNLÜK KULLANIM BİLE FAİZE TABİ

Artı para hesabından çekilen tutar, aynı gün içinde kapatılsa bile 1 günlük faiz uygulanıyor. Banka yatırılan parayı, genellikle bir sonraki iş günü dikkate alıyor. Bu nedenle limitinizi kullanıp aynı gün ödemeniz dahi faiz ve vergi yükümlülüğünden kurtulmanızı sağlamıyor. Faiz tahakkuku ise ay sonunda hesaba yansıtılıyor.

KULLANIM MALİYETİ ÖRNEĞİ

Örneğin; artı para hesabından 20 bin lira çeken bir kişi, 30 gün sonra ödeme yaptığında, 1.033 lira faiz, 310 lira vergi olmak üzere toplamda 1.343 lira masrafla karşılaşarak 21 bin 343 lira geri ödemek zorunda kalıyor.

HAFTA SONU İŞLEM YAPARKEN DİKKAT

Artı para faizi hesaplanırken, kullanım yapılan gün ve ödemenin yapıldığı günden sonraki ilk iş günü arasındaki süre dikkate alınıyor. Örneğin, cuma günü artı para çeken bir tüketici aynı gün parayı geri koysa bile cuma, cumartesi ve pazar için faiz ödüyor. Bu nedenle hafta sonu yapılan işlemlerde faiz süresinin daha uzun olacağını unutmamak gerekiyor.

OTOMATİK FATURA ÖDEMELERİYLE EK MALİYET

Artı para, elektrik, su, telefon gibi otomatik fatura ödemelerinde anlık çözüm sunuyor. Ancak hesap kesim tarihine kadar faiz birikmeye devam ediyor. Örneğin; ayın 10'unda su faturası ödendiğinde, ay sonunda hesap kesimi yapılırsa 20 günlük faiz ekleniyor.

YASAL TAKİP SÜRECİ VE DÜZENLİ ARTIŞ

Artı para kullanımında borcun hesap kesim tarihi ile birlikte kapatılması gerekiyor. Ödeme yapılmazsa %5.30 gecikme faizi uygulanıyor. Borç 90 gün içinde ödenmezse yasal takip süreci başlıyor. Ayrıca, artı para hesabı olmayanlar, bankalarına başvurarak bu limiti talep edebiliyor. Limit, tüketicinin gelirine ve kredi notuna göre belirleniyor.

TAKSİTLİ ARTI PARA KULLANIMI

Artı para limitinde kredi kartındaki gibi 3 taksit sınırı bulunmuyor. 12 aya kadar taksitle nakit kullanım imkanı sunuluyor. Bazı bankalar taksitli artı para kullanımında faizi %5'in altına çekebiliyor. Örneğin, %4.29 faizle 6 ay vadeli 50 bin lira çeken biri ayda 10 bin 33 lira ödeyerek, toplamda 58 bin 900 lira geri ödeme yapıyor.

Haber Ara