Nasıl iyi bir lider olunur?

Herkes liderlik etme potansiyeline sahiptir; tek yapmanız gereken tutkulu olduğunuz şeyler hakkında insanları etkilemek. Illinois Üniversitesi'ne göre ise liderlik % 30 genetiğe ve % 70 kazanılmış beceri ve deneyimlere dayanmaktadır.

2023-01-31 13:01:43

‘Scienceof People'da liderlikle ilgili yayımlanan yazıda, “Gerçek liderler, insanlara hükmetmek yerine onları yetkilendirme güvenine sahiptir” deniliyor.

Scienceof People'da Vanessa Van Edwards imzalı yayımlanan, “Nasıl İyi Bir Lider Olunur?” başlıklı yazı şöyle:

Hepimizin harika fikirleri ve çevremizdeki dünyayı iyileştirme yeteneği var. Ancak bazen iyi bir lider olmak için adım atmak göz korkutucu olabilir.

Geleneksel tavsiye, önemli bir etkiye sahip olmak için bir unvana ihtiyacınız olduğunu söyler. Ancak, herkes yönetici, koordinatör, takım lideri vb. liderlik rollerini üstlenmek istemez.

Science of People'da, insanların günlük yaşamlarında lider olarak değişime ilham verme gücüne sahip olduklarına inanıyoruz.

İşte John C Maxwell'in çalışmasına dayalı olarak nasıl iyi bir lider olunacağı:

Kapak Kanunu

Bazı liderlerin sonuç elde etmede diğerlerinden neden çok daha başarılı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni, bir liderin etkisinin becerileriyle sınırlı olmasıdır. Liderlik becerileri ne kadar güçlü olursa, ekiplerinin hedeflere ulaşmasına yardımcı olma becerileri de o kadar artar.

Mantıklı değil mi? Peki ya güçlü liderlik yetenekleriniz yoksa? Pek çok insan lider olarak doğmanız gerektiğini düşünüyor ama neyse ki bilim bunun doğru olmadığını gösteriyor. Illinois Üniversitesi'ne göre liderlik %30 genetiğe ve %70 kazanılmış beceri ve deneyimlere dayanmaktadır. Bu, Kapak Yasasının sabit olmadığını kanıtlar. Kişisel gelişiminiz ile birlikte sınırlarınız da artar.

Eylem Adımı: Etkinizi artırabilmek için liderlik becerilerinizi geliştirmeye daha fazla zaman ayırın. Etki Yasası

Sizden bir lider tanımlamanızı isteseydim, ne söylerdiniz? Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen yöneticiler, politikacılar ve hatta trend belirleyiciler gibi insanlardan bahsedersiniz. Maxwell, kimin lider olup kimin olmadığını belirleyen tüm etiketlerin yanlış olduğunu savunuyor. Bir liderin başkalarını etkileyen kişi olduğuna inanır. Bu kadar basit.

Sahip olduğu tüm olasılıklar nedeniyle tanımını seviyorum. Lider olmak için bir şirketin zirvesine çıkmanız, sosyal medyada büyük bir takipçiniz olması veya bir harekete liderlik etmeniz gerekmiyor. Herkes liderlik etme potansiyeline sahiptir çünkü tek yapmanız gereken tutkulu olduğunuz şeyler hakkında insanları etkilemek .

Örneğin, arkadaşlarınıza nasıl daha sağlıklı olunacağını öğretebilir veya profesyonel becerilerinizi topluluğunuzdaki programları iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Liderlik etme fırsatlarınız sonsuzdur.

Eylem Adımı: Hayatınızda başkalarını etkileyerek lider olabileceğiniz küçük alanlar arayın. Süreç Hukuku

Tıpkı Illinois Üniversitesi'nin liderlik becerilerinin % 70'inin edinildiğini bildirdiği gibi, Maxwell de liderlerin ilgili ve etkili kalabilmeleri için sürekli olarak bir öğrenme sürecine dahil olmaları gerektiğine inanıyor.

Kilit nokta, ister ekibinizin moralini yükseltmek ister kendinizi daha iyi bir iletişimci yapmak olsun, her zaman üzerinde çalıştığınız bir iyileştirme alanına sahip olmaktır . Bu, insanlara, onlardan büyüme ve sonuç talep ettiğiniz gibi, aynı şeyi kendinizden de talep ettiğinizi gösterir.

Eylem Adımı: Kendiniz için gelişme alanlarını belirleyin ve nasıl gelişeceğinizi öğrenme sürecine başlayın. Sağlam Temel Yasası (Güven)

Gallup , 10.000'den fazla yetişkinden hayatları üzerinde en olumlu etkiye sahip olan lideri tanımlamalarını istediğinde, güven ilk dört yanıttan biri olarak ortaya çıktı. Birine güvenmenin ne demek olduğunu biliyoruz, ancak güvenilir liderleri güvenilmez liderlerden ayıran nedir?

Maxwell'e göre güven, basit bir özelliğe indirgenir: karakter tutarlılığı. En güvenilir liderler, değerlerinden asla vazgeçmeyen ve insanların ekibin çıkarları doğrultusunda hareket etme konusunda güvenebilecekleri liderlerdir.

Eylem Adımı: Daha tutarlı davranarak ve kendi gündeminiz yerine ekibinizin değerlerine göre hareket ederek çalışanlarınızın güvenini kazanmaya başlayın. Saygı Yasası

Kendinizi 1'den 10'a kadar derecelendirecek olsanız, 1 en zayıf, 10 en güçlü olmak üzere, kendinizi ne kadar güçlü bir lider olarak değerlendirirsiniz? Başkaları sizi nasıl değerlendirir?

Saygı Yasası, insanların liderlik ölçeğinde kendilerinden daha üst sıralarda yer alan liderlere doğal olarak saygı duyduğunu ve onları takip ettiğini belirtir. Yani, eğer 7 iseniz, 6 kişilik bir odada lider olacaksınız ama bir 8 girer girmez onlara bakacaksınız.

Birkaç kişi sizi lider olarak görüyorsa, bu, yeterince güçlü liderlik becerileri sergilemediğiniz anlamına gelir. İşte daha fazla saygı kazanmanın birkaç yolu:

Daha fazla değer ekleyin. Daha fazla insana yardım ederek veya büyük bir sorunu çözerek, sonuç yaratan biri olarak itibar kazanacaksınız.
Vücut dilinize hakim olun. Güçlü vücut dili sergileyen insanlara çekiliyoruz.

Cesaret ve umut kaynağı olun. İnsanlar zorlu bir zorlukla karşı karşıya kaldıklarında, adım atan kişi olun, risk alın ve birlikte üstesinden gelebileceğinizi onlara hatırlatın.

Eylem Adımı: Liderlik sıralamanızı düşünün ve daha fazla saygı kazanmak için harekete geçin. Bağlantı Yasası

John C.Maxwell: "İnsanlar onları ne kadar önemsediğinizi anlayana kadar ne kadar bildiğinizi umursamazlar."

Bu, kitaptaki en sevdiğim alıntılardan biri çünkü takipçilerinize aktif olarak değer vermenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Pek çok parlak kişinin lider olamamasının nedeni, zekaları nedeniyle insanların onları takip etmesini beklemeleridir.

Henüz yapmadıysanız, birlikte çalışmak istediğiniz insanlara onları etkilemeye çalışmak yerine arkadaş gibi davranmaya başlayın.

Eylem Adımı: Çalışanlarınıza, onlara yardım etmeyi teklif ederek, onlarla gerçekten ilgilenerek ve onların duygu ve fikirlerini dinleyerek onları önemsediğinizi gösterin.

#7 İç Çember Yasası

"Kimse tek başına başarılı olamaz" klişesini hepimiz duymuşuzdur. Liderler sadece bunu bilmekle kalmaz, aynı zamanda onları başarıya giden yolda destekleyen bir arkadaş ve meslektaşlar çemberi oluşturarak buna göre hareket ederler.

Pek çok insan iç çevrelerin ne kadar önemli olduğunun farkında değil çünkü tek gördüğümüz bireysel liderler. CEO'lara, çok satan yazarlara, dünyaca ünlü konuşmacılara vb. baktığınızda, başarılarını mümkün kılan akıl hocaları ve meslektaşlarını nadiren duyarsınız.

Eylem Adımı: Liderlik hedeflerinizi gerçekleştirirken, kişilikleri ve güçleri sizinkini tamamlayan insanları arayın ve onları yakın çevrenizin bir parçası yapın. Manyetizma Yasası

Güçlü bir iç çember oluşturmanın anahtarı, ilişki kurmak istediğiniz türden bir insan olmaktır.

Maxwell'in Manyetizma Yasasına göre, bize benzeyen insanları çekeriz. Yani, güvensiz, tembel bir insansanız (ki eminim hiçbiriniz değilsiniz), güçlü bir iç çember oluşturmak için mücadele edeceksiniz çünkü sahip olduğunuz aynı kötü alışkanlıklara sahip insanları kendinize çekiyorsunuz.

Öte yandan, hedeflerinize ulaşmak için risk almaya istekli, çalışkan, azimli biriyseniz, bu tür insanlar da sizi akraba olarak görecektir. Anahtar, insanlara yaklaşmaktan ve arkadaş edinmekten korkmamaktır .

Eylem Adımı: Bağlantı kurmak istediğiniz türden bir kişi olmaya başlayın. Yetki Yasası

Hiç mikro yönetici bir patronunuz oldu mu? Yapılan her şeyin katı, adım adım ilerleyen bir süreç olmasını gerektiren ve sürekli omzunun üzerinden bakan yöneticilerden biri mi? Süper sinir bozucu, değil mi? Maxwell'e göre, bunun gibi yöneticiler unvana sahip olabilir ama lider değiller.

Gerçek liderler, insanlara hükmetmek yerine onları yetkilendirme güvenine sahiptir. Doğru ekibe sahiplerse, geri adım atıp başkalarının işlerini yapmasına izin verdiklerinde daha iyi sonuçlar alınacağını bilirler.

Eylem Adımı: Bir liderseniz, ekip üyelerinizi daha bağımsız çalışmaları için güçlendirin. Resmin Hukuku

Yazar Hans Finzel'in sözleriyle, "Liderlere hayalperest olmaları için para ödenir." İster küçük bir topluluk grubuna ister büyük bir şirkete liderlik ediyor olun, ekibinizin/kuruluşunuzun hedeflerini herkesten daha iyi bilmelisiniz.

Liderler sadece net bir vizyona sahip olmakla kalmaz , aynı zamanda takipçilerinin büyük resmi anlamaları için bunu iletirler. Hedeflerinizin önemi hakkında ilerleme güncellemeleri ve hatırlatmalar vermek kadar basit olabilir veya herkesi görevinize kaptırmak için ekip atölyeleri kadar ayrıntılı olabilir. Bir lider olarak, hangi iletişim yönteminin en iyi şekilde çalıştığına karar vermek ve onu uygulamak sizin sorumluluğunuzdadır. Eylem adımları:

Şu anda ekibiniz için net, açıklanması kolay bir vizyonunuz yoksa, bir tane oluşturun ve takipçilerinizle paylaşın.

Ekibinizin hedeflerinizle ilgili ilerleme güncellemelerini alması için bir sistem kurun .

 

20 Eylül 2024 çeyrek altın ve gram altının durumu

S&P: Merkez Bankaları faizleri indirecek

Emlak Konut'tan dev ihale: Detaylar açıklandı

Emekliye banka promosyon müjdesi! Hangi banka, ne kadar promosyon veriyor?

İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz kararı

1 Mayıs 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar için kıdem tazminatı hakkı: Prim gün şartını tamamlayan yaşı beklemeden alabilir