luslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu yukarı yönlü revize etmeye devam ediyor. Son olarak S&P'den bir not artışı daha geldi. S&P, Türkiye'nin kredi notunu B+ seviyesinden bir kademe yükselterek BB- seviyesine çıkardı. Not görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize edildi.
NOT ARTIRIMI PİYASALARI NASIL ETKİLER?
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 9 bin puan sınırında cansız seyrini sürdürüyor. Endekste uzun bir süredir yataya yakın seyir hakim. Peki göstergeler ne söylüyor? Not artırımı piyasayı nasıl etkiler?
Öte yandan altın fiyatları geçtiğimiz hafta perşembe günü tarihi rekor seviyelerden düzeltme yaşadı. Altında geri çekilmenin nedeni neydi? Gram altında yeni tahminler neler?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr'ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “S&P'nin not artırımı her ne kadar bekleniyor olsa da sonuçta gerçekleşmiş olması özellikle bazı yabancı yatırımcılar üzerinde pozisyon artırıcı bir istek uyandırabilir. Orta vadeli göstergeler zayıf da olsa yukarı sinyali verdiği için kısa sürede 9200 puan seviyelerine kadar çıkma potansiyeli artmıştır.
‘1-2 GÜN İÇERİSİNDE TEST EDEBİLİR'
Önümüzdeki günlerde bu etki daha da netleşecektir. 9230 puan seviyesinin üzerinde tutunması 10.000 puan seviyelerine kolayca ulaşmasını sağlar. Bunun için gerekli olan motivasyon not artırımı ile gelmiş olabilir. Ancak jeopolitik riskler hala olumsuz etkilemeye devam ettiğinden, hangisinin ağır bastığını hep birlikte göreceğiz. Borsada şimdilik beklentimiz 9230 puan seviyesini 1-2 gün içerisinde test etmesidir.
‘ÖNEMLİ TREND GÖSTERGESİ CİDDİ ŞEKİLDE DARALDI'
BIST 100 yatay seyirde ve orta vade göstergeler yukarı sinyalleri üretiyor. Bu arada önemli bir trend göstergesi olan Bollinger Band ciddi şekilde daraldı. Genellikle uzun soluklu hareketler olacağı zaman bunu görürüz. Not artırımı ve enflasyondaki aşağı seyir ile hala rezervlerde büyümenin sürmesi gibi olumlu gelişmeler yukarı gitme potansiyelini artırmaktadır. Daha önce milliyet.com.tr'ye yaptığım değerlendirmelerimde de belirttiğim 8754 puan civarındaki desteğin üzerinde kaldığı sürece yukarı deneme ihtimali yüksektir.
YATIRIMCILAR DİKKAT! DÜZELTME SONRASI ALTINDA YÖN NE OLACAK?
Çin'in altın alım kararını ertelemesi önemli bir gelişmeydi. Zaten teknik olarak aşırı primli görüntü veren ons altın bunu fırsat bilip kar realizasyonu yaşadı. Ancak orta vade göstergelerde henüz aşağı sinyali yok. Ons altında 2751 dolar önemli bir seviye, güçlü bir destektir. Önümüzdeki hafta bu desteğin altında kalıp kalmadığına dikkat edeceğiz. Her ne kadar kapanış desteğin altında gerçekleşse de pazartesi-salı durum netleşecektir.
Şimdilik ons altının tepki alımıyla desteğin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bu hafta için 2715 dolar seviyesi aşağıda beklediğimiz en kötü seviyedir. 2700 dolar seviyelerinin üzerinde kalması ise boğa piyasası devam ediyor demek olacaktır.
GRAM ALTIN İÇİN RAKAM VERİLDİ!
Gram altın hareketi daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi adeta ons altın ile aynı gidiyor. Yurt dışındaki satış eğilimine paralel bir düşüş oldu. İçeride pozisyon değiştirmeye neden olabilecek bir haber söz konusu değil.
Yurt dışında şimdilik beklediğimiz tepki alımına bağlı olarak haftanın ilk günlerinde gram altın yukarı hareket edebilir. Orta vade yukarı göstergeleri henüz bozulmuş değil. Yükselişi her an tekrar görme ihtimalimiz oldukça fazladır. Burada da 2980 lira ve üzeri boğa piyasası devam ediyor anlamına gelmektedir. Yani alıcı ağırlıklı bir piyasa görünümü vermektedir.”
Kaynak: Milliyet