O işlerde çalışanlara işsizlik maaşı verilmeyecek
Yasada yer alan yaş haddi düzenlemesi, “Aile hekimleri 65 yaşından sonra çalışamayacak mı?” sorusuna yol açtı. Aile hekimleri, 65 yaşından sonra her yıl sözleşmesi yenilenmek suretiyle 72 yaşına kadar çalışmaya devam edebilecek. Öte yandan Kamu görevlisi olmayan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları İşsizlik Sigortası kapsamından çıkartılacak.

Oluşturma Tarihi: 2018-11-16 09:07:48

Güncelleme Tarihi: 2018-11-16 09:07:48

Sağlıkta şiddetle mücadeleye yönelik düzenlemeleri de içeren, torba yasada, aile hekimlerine ilişkin maddelere de yer verildi. Yasa ile Aile Hekimliği Kanunu'nun 3. maddesine, ihtiyaç duyulması halinde kamu görevlisi olmayan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 65 yaşına kadar çalıştırılabileceği ifadesi eklendi. Bu düzenleme, aile hekimlerine 65 yaşından sonra çalışma yasağı getirildiği şeklinde yorumlandı.

Yasanın TBMM'deki komisyon görüşmelerinde de muhalefet milletvekilleri Arslan Kabukcuoğlu, Kani Beko, Ali Fazıl Kasap, Semra Güzel konuyu gündeme getirerek, aile hekimlerinin 65 yaşından sonra çalışmasının neden engellendiğini belirttiler.
Habertürk'ü arayan aile hekimi okurlarımız da “65 yaşından sonra çalışamayacak mıyız?” diye sordular.

72 YAŞA KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, konuya, yasa teklifinde imzası bulunan milletvekillerinden, eski Sağlık Bakanı Ahmet Demircan açıklık getirdi. Demircan, geçen yıl çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hekimlere ve aile hekimlerine, yıllık sözleşmelerle 72 yaşa kadar çalışma hakkı verildiğini vurgulayarak, bu uygulamanın aynen devam edeceğini belirtti. Demircan, 65 yaşına gelen aile hekiminin emekli olup ayrılabileceği gibi her yıl yenilenecek sözleşmelerle 72 yaşına kadar çalışabileceğini ifade etti.

694 sayılı KHK'daki, hekimlerin 72 yaşa kadar çalışabileceğine ilişkin düzenleme, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'na “Ek Madde 17” eklenmek suretiyle gerçekleştirildi.

Meclis'te kabul edilen yasa ise Aile Hekimliği Kanunu'na ekleme yapıyor. Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'ndaki söz konusu hükümde bir değişiklik öngörülmüyor.

AİLE HEKİMLERİ İŞVEREN OLACAK

Torba yasa, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının özlük haklarına ilişkin de düzenlemeler içeriyor. Buna göre, aile hekimleri ferdi olarak veya diğer meslektaşlarıyla müştereken personel çalıştırabilecek ve “işveren” olabilecek. Sağlık Bakanlığı, personel çalıştıran aile hekimine ödenek vermeye devam edecek. Aile hekimlerinin “işveren” zorunluluğunun Danıştay kararlarından kaynaklandığı ifade edildi.

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÇALIŞANLARA İŞSİZLİK MAAŞI YOK

Kamu görevlisi olmayan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları İşsizlik Sigortası kapsamından çıkartılacak. Halen bunlar için brüt maaş üzerinden yüzde 1 çalışan, yüzde 2 işveren primi kesiliyor.Yasa uyarınca aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları, KİT'lerde ve diğer kamu kurumlarında çalıştırılan sözleşmeli personel gibi İşsizlik Sigortası kapsamından çıkartılacak. Böylece, işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı alamayacaklar.

Demircan, bu düzenlemeye neden gerek duyulduğunu açıklarken, istifa edenlerin ve haklı nedenle sözleşmesi feshedilenlerin zaten işsizlik maaşı alamadığını belirterek, “Bu da kullanılmayan ve boşuna yapılmış prim ödemesi demektir” dedi.

İşsizlik Sigortası Fonu'na prim kesintisinin sona ermesinin, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanlarına yaklaşık 50 lira, aile hekimlerine ise 100 lira aylık zam olarak yansıyacağı belirtildi. Ancak, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları adına bugüne kadar yatırılan primler kendilerine iade edilmeyecek.

KULLANILMAYAN YILLIK İZİNLERİ DEVRETMEYECEK

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yıllık 30 gün izin verilecek. Ayrıca 5 gün kongre ve seminer izni ile yıllık izin bitiminden sonra 5 güne kadar mazeret izni verilecek. Memurlar kullanamadıkları yıllık izinleri ertesi yıl kullanabiliyor. Aile hekimlerinin kullanmadıkları yıllık izinler ertesi yıla devredemeyecek.

Evlenme, ölüm, doğum ve emzirme hallerinde ise Devlet Memurları Kanunu'nun sözleşmeli personel hükümleri uygulanacak.

Hastalık durumunda bir yıl içinde en çok on günlük dönemler halinde 40 güne kadar hastalık izni kullanabilecekler. Bir defada on günü aşan hastalık izni sağlık kurulu raporu ile alınabilecek.