Para sanal ama şikayet gerçek
Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Kısa süreli kazanç kadar birikimlerini kaybedebileceğiniz de bir gerçek

Oluşturma Tarihi: 2021-03-24 21:51:22

Güncelleme Tarihi: 2021-03-24 21:51:22

İçerisinde bulunduğumuz 2021 yılı için piyasaların rayına oturması, doların stabil seyre geçmesi, Türk parasının değerini koruması, daha doğrusu vatandaşın cebindeki paranın enflasyona karşı aşınmaması umudu taşınıyor.

Piyasalara çekidüzen verme yönünde adımlar atılırken piyasalarda risklerin varlığı da bir gerçek.Son dönemde adını sıkça duymaya başladığımız kripto para ve bu paranın geleceğine yönelik tahminler de kafaları karıştırıyor.
Bu kafa karışıklığını ise bu yönde artan şikayetlerin fazlalığı tırmandırıyor.

Kripto para nedir?

Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Kimilerine göre geleceğin para birimi. Kripto paraların yasallığı ülkeden ülkeye değişiyor. Bazı ülkelerde yasallığı belirsiz ya da değişken, bazı ülkelerde kullanımına ve ticaretine açık açık izin verilirken bazı ülkeler de bu paraya sınırlama ya da yasak getirmiş durumda

İşlemler yavaş

2021 yılında bu parayla ilgili şikayetlerde ciddi artış yaşandı. Yatırımcılar kripto para borsasının yükseldiğinde sistemin kapanmasından çok rahatsız olduğunu dile getiriyor.
TIMETURK'e değerlendirmede bulunan kripto para uzmanları, transfer işlemlerinin yavaş olması ve hesap kapatma işleminin yapılamaması gibi faktörlere dikkati çekerken şikayetlerin artışının yüzde 9 binlere ulaştığını hatırlattı.

Kazanç da var kayıp da

Özellikle Bitcoin'e yapılan yatırımlar ve televizyonda çıkan haberlerin tüketicilerin kripto paralardan daha da haberdar olmalarına olanak sağladığına vurgu yapan uzmanlar düşüşlerin de şikayet konusu edilmesinin doğal karşılanması gerektiğine vurgu yaptı. Keza sanal paranın getirisi kadar finansal kaybı yaşanmasının doğal olduğunu belirten uzmanlar sadece Türkiye değil dünyanın farklı coğrafyalarından da paraya yönelik eleştirilerin varlığının doğal karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

"Şikayetim var" diyenler arttı

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülkeler arasında yüzde 16 ile dünyada 4'ncü, Avrupa'da ise ilk sırada yer alan Türkiye'de konuyla ilgili şikayet artışı da zirve yaptı.
Bu durum Şikayetvar verilerine de yansıdı. Şikayetvar verilerine göre kripto-sanal-dijital para borsasıyla ilgili 2018'de 2 bin 40, 2019'da 734, 2020'de 7 bin 425 şikayet geldi. Bu yatırım aracıyla ilgili 2019 -2020 verilerini karşılaştıran Şikayetvar'a göre, kripto-sanal-dijital para borsasıyla ilgili şikayet artış oranı yüzde 912 oldu. Kripto paralarla ilgili 2020'de en çok şikayet edilen ay nisan olurken, 2021'in ikinci ve beşinci haftasında şikayetler zirve yaptı.

109 şikayet 9 bin 500 şikayete çıktı

2021 Şubat ayıyla 2020'nin aynı dönemi karşılaştırıldığında kripto parayla ilgili şikayet artış oranı yüzde 8 bin 619'a yükseldi. Yatırım aracına dair geçen yıl, haftada ortalama 139 şikayet gelirken, 2021'de haftalık ortalama şikayet sayısı 1056'lara ulaştı. 2020 Şubat verileriyle 2021 Şubat verileri karşılaştırıldığındaysa sektöre olan ilginin artışına ve artan şikayet sayısının yükselişi dikkati çekti. 2020'nin Şubat ayında kripto parayla ilgili toplam 109 şikayet gelirken, 2021 Şubat ayında bu sayının 9 bin 500'lere kadar yükseldiğini gözlemliyoruz.

Hangi konularda sorun var?

Kripto para yükselince satım yapmaya, düşünce alım yapmaya firmaların engel olması,Transfer işlemlerinin yavaş olması, paranın hesaba geçmemesi, Üye temsilcilerinin yatırım yapana kadar fazla ilgili davranıp zarara uğrayınca cevap vermemesi, Hesap kapatma işleminin yapılamaması, Sisteme giriş yapılamaması, Hesabın firma tarafından sıfırlanması en büyük sorunlardan görülüyor.

Dijital riskleri unutmayın

Kripto para uzmanlarının uyarısı ise şöyle:
"Kısa sürede büyük kazanç elde etmek isterken elinizdeki sermayedin de olmalın. Kısa süreli kazanç olduğu kadar çok kısa sürede kayıp yaşanabileceği de ihtimal dahilinizde bulunsun. Kripto işlemlerini kurumsal site ya da aracılarla yapabilirsiniz.Dijital para ve dijital işlem sözkonusu olduğu için finansal takibi iyi yapmanız gerekiyor. Birikimlerinizi tek kalemde değil portföy olarak yapmanız daha mantıklı bir adım olabilir"