Türk piyasası ve uluslararası piyasaların gözü bir taraftan salgın süreci ve sonrasındaki gelişmelere odaklanırken kısa vadede salgına yönelik atılması planlanan adımlar da merak konusu.
ABD ve Avrupa ülkelerinden gelecek pandemik finanman adımları yakın süreçte yatırımcıların da pozisyonunun şekillenmesinde rol oynayacak...
Avrupa koronavirüs salgınıyla karşı karşıya. Salgında üçüncü dalga ile birlikte yeni kısıtlama kararları alınırken kapatma durumları da tartışma masasında duruyor. Türkiye'de kademeli normalleşme sonrasında günlük vaka sayıları otuz bini geçince kısıtlamalar da tekrar gündeme geldi.
Gözler ramazan sürecinde
Mobilite ve sosyalleşmeyi azaltacak kararlar Ramazan ayı boyunca da sürecek. Bayram 13 Mayıs'ta başlayacağı için ekonominin ikinci çeyreğinin yarısını kapsayacak bir kısıtlama da söz konusu. Bu süreçte iç talebin ve büyümenin nasıl destekleneceği konusu merak edilirken piyasalar da bu yönde beklenti içerisinde.
ABD'de altyapı finansmanı
Yurt dışı piyasalara baktığımızda ABD'de Başkan Biden üç trilyon dolardan fazla altyapı yatırımının finansmanının detaylarını açıklayacak. Bu büyüklükte bir finansmanın; kurumlar vergisine olan yükleri borsaları, finansman yükü tahvilleri, büyümeye yönelik etkisi
de ister istemez doları üzerinde volatilite yaratabilme potansiyeli taşıyor.
Türk lirasının zayıflama tahmini
Yurt dışı gelişmeler şu konjonktürde Türk lirasının aleyhinde bir tablo gösteriyor. ABD Başkanı Biden, yarın açıklayacağı finansman paketi öncesinde ABD tahvilleri 1.744 seviyesine yükseldi, Dollar index ise yıl içi en yüksek seviyeleri test etti. Cuma günü ise ABD'de güçlü bir tarım dışı istihdam artışı beklentisinde. Yurt dışında dolar lehine gerçekleşen süreç ve yurt içinde faiz tartışmalarının Türk lirasını zayıflatma durumu da var.
Dolar hangi batta seyreder?
Finans uzmanları, Dolar/TL'de 8.05 ana desteği üzerinde yükselen kanal direnci olan 8,315'e doğru yükselişin devamını bekliyoruz. Biden'ın yarın gerçekleşecek olan konuşmasında yeni altyapı ve yardım planının ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. Ancak finansman kısmen vergi artışlarından gelecek. Şirketler için daha yüksek kurumlar vergisi oranları, sermaye piyasası kazançlarına yönelik uygulanan verginin artması ve 400K USD üzeri gelir için uygulanan verginin yüzde 39,6'ya çıkarılması da ilave vergi planının ana hatlarını oluşturuyor.
Aşılama süreci de etkili olacak
Aşılamanın yavaşlığı ve yüksek vakalar Avrupa'nın başlıca sıkıntısı. Bu sıkıntı yakın planda var olmaya devam edecek. ABD'de aşılama yüzde 50'lere yaklaşırken, İngiltere yüzde 30'larda, Avrupa'da ise yüzde 15'e yeni ulaşıldı.Diğer bölgeler sürü bağışıklığına aşılama bakımından daha yakın.
Almanya'da Merkel yönetimi, Paskalya'dan sonra 5 günlük sıkı karantina getirmek istiyor, ancak yerel yönetimler ve parti buna karşı. Kıta genelinde varyant virüsler de sıkıntı yaratıyor. Virüsün İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyatları var. Uzmanlar, virüsün orijinal Wuhan versiyonuyla alakası kalmadığını da söylüyorlar. Mevcut aşıların gücünü aşacak bir mutasyon, AB ekonomisi için de krizi içinden çıkılması zor hale getirecek.
BIST'teki gelişmeler
BIST'e Kanal İstanbul desteği geldi. Kanal İstanbul'un imar planının onaylanması ve askıya çıkması, GYO ve çimento sektörüne olumlu yönde tesir etmiş görünüyor. Bugün yeni alınan kısıtlamaların etkileri Borsa İstanbul'da takip edildi ve kısmi gelişme dışında ciddi bir gelişme olmadı.
Avro gün ortasında 9,76'larda seyretti. Dolar 8,32 seviyelerini gördü ve BIST yüzde 1,3'lür kayıp yaşadı. Bunun yanısıra Altın gün içinde gram bazında 4527lerde çeyrek ise 736 aralığında işlem görmeye devam etti.