Dolar

34,5406

Euro

35,9976

Altın

3.010,72

Bist

9.549,89

Piyasalar enflasyonla 'dalga' mı geçiyor?

Sadece Türk piyasalarında değil yabancı piyasalarda da hisse bazlı şahit olunan marjinal hareketler borsalardaki oyuncuların finansal reflekslerinin de şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyabileceğini gösteriyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-14 19:19:54

Piyasalar enflasyonla 'dalga' mı geçiyor?

 

Piyasalarda rallı oluşmasının temel sebebi, piyasaya büyük miktarda yatırım sermayesi akışından kaynaklanan önemli bir talep artışı oluşmasıdır. Son günlerde Türk piyasalarında yaşanan hisse bazlı harekeketler de çok farklı sonuçlar ortaya koyuyor.

Borsada işlemler devam ederken dün ilginç gelişmeler yaşandı. Bir aracı kurum üzerinden 11.5 milyon hisse alınınca doğal olarak hisse fiyatları da 16.44'ten 17.63'e kadar hızlı bir şekilde yükseldi. Sözü edilen kağıt ise EREĞLİ DÇ.
Bu fiyatların EREĞLİ DÇ için rekor fiyatlar olduğu da br gerçek.Hisse, zirvelerini yenilerken işlem hacminde borsada ilk sıraya yükseldi ve ciddi sayıda bir hissede el değişimi yaşandı.

Bankalarda yükseliş trendi

Ereğli BIST100'ün ağırlığı en yüksek hissesi olurken dünkü işlemler sayesinde en yakındaki BİM ile arayı daha da açtı. Sadece dün BIST100'e 5.0 tam puan katkı verdi ve BIST100'ün günü 1352'den toparlayarak önceki kapanışına göre 2.46 puan artışla kapatmasına büyük katkı verdi. Dikkat edilirse yükselişteki EREGL etkisi net olarak gözüküyor. Halk Bank dışındaki bankalar da dün yükselişyönünde perforsans sergilediler.

Endekste hareketlilik

Konuya ilişkin Alnus Yatırım uzmanları tarafından yapılan değerlendirmede şu noktalara vurgu yapıldı:" Ancak şurası bir gerçek: Pazartesi ve salı günü borsada küçük yatırımcının zararı büyük oldu. Zira BIST Tüm-100 dediğimiz BIST100 dışındaki hisseleri kapsayan endeks Pazartesi yüzde 2.7, dün de yüzde 2.2 düştü. Cuma günkü yüzde 1.5 düşüşü katınca 3 günlük düşüş yüzde 6.2 oldu. Oysa 3 günde BIST100 düşüşü sadece yüzde 2.7 oldu. Yani küçük yatırımcı düşüşü iki kat daha fazla hissetmiş gözüküyor."

Amerikan enflasyonu artışta

ABD'de enflasyondaki artış ise devam ediyor. Aralık ayında yüzde 0.4, Ocak'ta yüzde 0.3 ve Şubat'ta yüzde 0.4 artan TÜFE'nin martta da yüzde 0.5 artması beklenirken yüzde 0.6 arttı. Böylece yıllık TÜFE yüzde 2.6'ya yükseldi. ÜFE ise yıllıkta yüzde 4.2 olmuştu. Yani üreticinin maliyeti, tüketiciden daha yüksek dünya genelinde bir durum. Martta ABD'de gıda fiyatlarında artış sakinlerken yakıt fiyatlarınaki artış dikkat çekti. Gıda ve enerjiyi dışarda tutup çekirdek enflasyona bakınca yıllık artış yüzde 1.6 oldu. Böyle böyle rakam küçültülebiliyor.

Fiyatlar şişirilerek yukarı çıkıyor

Ancak gerçekte olan; gıda olsun, emtia olsun piyasada ne fiyatlanıyorsa şişirilerek fiyatları yukarı itiliyor. Böylece küresel bir enflasyonu tetikliyorlar. Bu dalganın boyu nisan ayında daha da artacak. ABD geçen yıl nisanda yüzde 0.8 enflasyonda düşüş yaşamıştı. Dolayısıyla bir ay sonra yeni veri gelince yüzde 4'e yakın yıllık TÜFE olacak.

Mayıs ayında ise yüzde 4'ü geçebilecek. En son 2008 yılında kriz öncesinde yani 13 yıl önce yüzde 4'ü geçmişti TÜFE. Faiz artırımı bile Amerikan Merkez Bankası'nı (FED) kurtarmayabilir. Ve söylem de değişebilir “TÜFE yüzde 2'ye çıkacak ama inecek” demekten “yüzde 4'ten yüzde 2 ye indirmek için çalışıyoruz” söylemine sarılabilirler.

Bankanın güvenilirliği sorgulanır mı?

Bu durumda Amerikan Merkez Bankası'nın güvenilirliği sorgulanması da devreye girebilir mi. Bu konu da önemli. Bugün Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powel enflasyonla ilgili son açıklamasını yaparak piyasalara biraz daha umut verecek. Sonrası ise meçhul. Bu yüzden zaten rallide olan piyasaların veriyi takmamasını “piyasa bunu önemsemedi” diye yorumlamak erken konuşmak olabilir. Tıpkı büyük şirketlerin 2021 ek kârlarının çoğunu devlete verecekleri düzenleme gibi.

Piyasalarda "ralli" ne demek?

Piyasalardaki yukarı yönlü dalgalanmalardan bahsederken "ralli" terimi sıklıkla kullanılır. Piyasada görülen bir rallinin süresi oldukça değişendir ve piyasaları analiz ederken kullanılan zaman çerçevesine göre değişir. Day traderlar için bir ralli, fiyat dalgalanmalarının yeni zirvelere ulaşmaya devam ettiği işlem gününün ilk 30 dakikası olabilirken, bir emeklilik fonunun portföy yöneticisi, farklı bir zaman dilimini ralli olarak görebilir.
Ralli oluşmasının temel sebebi, piyasaya büyük miktarda yatırım sermayesi akışından kaynaklanan önemli bir talep artışı oluşmasıdır. Bu durum fiyatların yükselmesine yol açar. Bir rallinin uzunluğu veya büyüklüğü yatırımcıların işlemlerine ve karşılaştıkları satış baskısına bağlıdır.

 

SON VİDEO HABER

Niğde'de iki sevgili evde ölü bulundu

Haber Ara