Dolar

34,6481

Euro

36,3248

Altın

2.920,12

Bist

9.636,12

Piyasalarda yeni trend: Panda Tahvili

2005 yılında piyasalara merhaba diyen Panda Tahvili’ne gün geçtikçe ilgi artıyor. Peki Çin’in Panda Tahvili nedir? Diğer ülkeler tarafından neden ilgi görüyor?

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-07 19:30:09

Piyasalarda yeni trend: Panda Tahvili

Yabancı kurum ya da şirketlerin kendilerine finansman sağlamak amacıyla Çin'de yuan cinsinden ihraç ettikleri varlıklara 'Panda Tahvilleri' deniyor. Özellikle yuanın küresel bilinirliliğinin artmasıyla daha fazla yabancının ilgi göstermesi ve büyük hacimli ihraçların artması Panda Tahvili'ni ön plana çıkardı.

2015'TEN SONRA İVME KAZANDI

2005-2014 yılları arasında çok az tahvil ihracı gerçekleşmesine karşın 2015 yılından itibaren panda tahvillerinde hatrı sayılır bir canlılık yaşandı.

Denetleyici kurumun katı kurallarından dolayı Panda Tahvili'nde 10 yıl boyunca hareketlilik yaşanmadı.Bu şartlar daha çok, kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar veya bulundurulması gereken en düşük varlık limiti ile ilgili teknik ayrıntılardı.

2010 ve 2015'de Panda tahvillerinin önünü açmak için adımlar atılsa da en büyük adım 2016 geldi ve tahvil ihracında bulunacak olanlara, eğer Çin içerisindeki yan şirketi için kaynak sağlamak istiyorsa dış borç ile ilgili şartlar hafifleştirildi.

2014'TE FAİZLER DÜŞÜRÜLDÜ

Bunun haricinde, Çin Merkez Bankası'nın 2014'te bir çok kez faiz indiriminde bulunması Panda piyasasından tahvil çıkartarak kaynak edinmenin maliyetini de düşürdü.

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı Panda piyasasını yatırımcılar açısından daha az çekici hale getirsede Panda piyasasından tahvil ihrac etmenin popülaritesinin genel manada arttığı da gözden kaçmamaktadır.

KUŞAK YOL PROJESİ İLE PANDA TAHVİLİ BÜYÜYEBİLİR

Yuan'in uluslararası alanda kullanımının artması için panda piyasasını çok önemli gören Çin, Panda piyasasının Kuşak Yol projesiyle birlikte büyüyeceğinden olduka ümitli.

Bu yıl Panda piyasasından tahvil ihracında bulunanlar arasına Macaristan da girmiştir. 1 milyar dolar devlet tahvilinde bulunmuşlardır. Tahvilin faiz oranı %4.85'tir. Yuan cinsinden ihrac edilen bu tahvil Euro'ya swap edilecektir. Burdaki amaç kur riskini ortadan kaldırmaktır.

Macaristan'ın Panda piyasasına girmesinin en büyük sebeplerinden birisi Hongkong'daki Dim Sum tahvil piyasasına göre faiz oranlarının daha düşük olmasıdır.

TÜRKİYE'DEKİ ADI BAKLAVA TAHVİLİ

Şirketler yabancı bir ülkede tahvil ihraç ettiklerinde, yatırımcılar bu varlıklara ilginç isimler veriyorlar. Çin'de adı Panda olan bu tip yatırım araçlarına Japonya'da 'Samuray', İngiltere piyasalarında bir köpek cinsi olan 'buldog', Avustralya'da bölgenin simgelerinden olan ‘kanguru' deniyor. Türkiye'de ise yabancı kuruluşlar tarafından ihraç edilen tahvillere 'Baklava tahvilleri' deniyor. ABD'de “Yankee tahviller” denirken, Amerikalıların komşuları Kanadalılar ise, “Akağaç” tahvillerinden söz ediyorlar. Hong Kong'da yerel bir yemek olan ‘Dim Sum' tercih edilmiş. Yeni Zelanda'da tahvile aynı zamanda bir kuş olan ‘Kiwi' ismi verilmiş. Kore'de yabancıların çıkardığı won cinsinden mantı benzeri geleneksel bir yemeğin adı olan “kimçi” deniliyor.

Şuan için çok küçük olan bu piyasayı daha birçok düzenleme bekliyor gibi.

 

 

SON VİDEO HABER

ÖTV'siz araçta şartlar ne olacak?

Haber Ara