Raf fiyatı başka, kasa fiyatı başka! Haklarınızı biliyor musunuz?

Tüketiciler, raf ve kasa fiyatları arasında fark olması durumunda, daha düşük olan fiyatı talep etme hakkına sahiptir. Ürün fiyatlarının kanuna uygun olması için etiketlerin doğru ve görülebilir şekilde sunulması zorunludur.

2024-09-25 07:45:34

Marketlerde ya da kıyafet alışverişlerinde tüketiciler, ürünlerin raf ve etiket fiyatını kontrol etse bile kasada daha yüksek bir fiyatla karşılaşabiliyor. Bu durumlarda vatandaşların ne yapması gerektiğini merak edenler için Tüketici Kanunu'na göre haklarını aramaları oldukça önemli. İşte tüketicilerin dikkat etmesi gerekenler ve yapabilecekleri…

TÜKETİCİNİN LEHİNE OLAN FİYAT GEÇERLİDİR

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa gereği, perakende satışa sunulan malların üzerine vergiler dahil satış fiyatını gösteren bir etiket koyulması zorunludur. Bu etiketin kolay okunabilir ve görülebilir olması gerekir. Etiket üzerinde malın üretim yeri ve ayırt edici özellikleri de belirtilmelidir. Eğer etiket koymak mümkün değilse, aynı bilgileri içeren bir liste mağaza içinde uygun yerlere asılmalıdır.

Fiyat farklılıklarında ise yasa, tüketicinin lehine olan fiyatı esas alır. Yani bir ürünün rafında eski bir fiyat varsa ve kasada daha yüksek bir fiyat çıkıyorsa, eski yani düşük fiyat geçerli kabul edilmelidir. Ancak uygulamada bu kural her zaman işletmeler tarafından uygulanmıyor ve birçok vatandaş bu durumdan şikayetçi.

VATANDAŞLAR HAKLI OLARAK ŞİKAYETÇİ

Tüketici şikayetlerine göre, birçok vatandaş bu durumla karşılaştığında mağaza yetkililerinden "Bir tane ürün için mi bu tartışmayı yapıyorsunuz?" veya "Fiyat güncelleniyor, yapacak bir şey yok" gibi cevaplar alıyor. Vatandaşlar etiket fiyatının yanlış basıldığına dair de açıklamalar duyabiliyor. Buna rağmen, hakkını bilen vatandaşlar Tüketici Hakları gereği ürünün raf fiyatından satılması gerektiğini hatırlatsalar da çoğu zaman "İstediğiniz yere şikayet edin" cevabıyla karşılaştıklarını ifade ediyorlar.

BROŞÜRLERDE DE HATA OLABİLİYOR

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, bu tür fiyat uyuşmazlıklarının sıklıkla yaşandığını ve tüketici haklarının ihlal edildiğini belirtti. Küçük, "Tüketici bir malı ya da hizmeti satın almak için kasaya gittiğinde kasadaki fiyat, raf ya da etiket fiyatından yüksekse, düşük olan fiyat uygulanmalı" diyerek durumu özetledi. Aynı kuralın tanıtım broşürleri ve reklamlardaki fiyatlarla kasa fiyatları arasındaki farklarda da geçerli olduğunu ekledi. Küçük'e göre, işletmeler genellikle sistemlerine yüksek fiyatı giriyor, ancak etiketleri yenileme konusunda yeterince hızlı olamıyorlar.

FOTOĞRAF VE FİŞLE HAKKINIZI KORUYUN

Tüketiciler, bu tür sorunlarla karşılaştıklarında haklarını korumak için bazı önlemler alabilirler. Küçük, tüketicilerin kasa ile raf fiyatı arasında bir fark varsa önce kasiyere itiraz etmelerini ve bu şekilde sorunun çözülmesini beklemelerini önerdi. Eğer bu çözüm olmazsa mağaza yetkilisiyle konuşarak haklarını talep etmeliler. Hala sonuç alamazlarsa, ürüne ait raf fiyatının fotoğrafını çekip, fişle birlikte aradaki fiyat farkını talep etmek için Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirler. Başvurular e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak yapılabiliyor ve süre sınırlaması da bulunmuyor.

İNDİRİMLİ ÜRÜNLERDE ESKİ FİYAT DA GÖSTERİLMELİ

Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa, indirimli ürünlerde de etiketlerin nasıl olması gerektiğini detaylı bir şekilde tanımlıyor. Buna göre, indirimli satılan bir ürünün hem indirimli satış fiyatı hem de indirimden önceki fiyatı etikette yer almalıdır. Aksi takdirde, ürünün etiketinde yazan fiyat üzerinden indirim uygulanmalıdır. Ürünün asıl fiyatının ispatı ise satıcının sorumluluğundadır.

Fitch, Türkiye'de faiz indirim tarihini açıkladı!

Ba-Bs formlarına veda! Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede dev adım!

BDDK’nın yeni hamlesi kredi faizlerini düşürecek mi?

Yeni vergi düzenlemesi devreye alınıyor

Fed’in faiz indirimi risk iştahını artırdı: Piyasalarda pozitif rüzgarlar

Emeklilik sisteminde yeni düzenleme: Maaş farkı kapanıyor