Rus şirketi yetkilisi açıkladı: Akkuyu Nükleer Santrali depremden etkilendi mi?
Bu sabah meydana gelen ve çok sayıda ili etkileyen yıkıcı ve ölümcül 7.7 büyüklüğündeki depremden sonra gözler Mersin'de yapımı devam edenAkkuyu Nükleer Santrali'ne çevrildi. Rus şirket yetkilisinden son durum hakkında açıklama geldi...

Oluşturma Tarihi: 2023-02-06 13:18:30

Güncelleme Tarihi: 2023-02-06 13:18:30

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis illerini etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremden sonra gözler Akkuyu Nükleer Santrali'ne çevrildi.

Reuters, santrali inşa eden Rus şirketinden bir yetkili, Türkiye'nin şu anda yapım aşamasında olan Akkuyu nükleer santralinin depremde hasar görmediğini bildirdi .

Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'dan Anastasia Zoteeva, "Yaklaşık 3 boyutlu yer korumaları burada hissedildi... Ancak uzmanların bina yapılarında, vinçlerde ve genelinde herhangi bir hasarı ortaya çıkarmadı" dedi.

Zoteeva, "Yine de, inşaat ve montaj operasyonlarının güvenli bir şekilde devam edebilmesini sağlamak için kapsamlı teşhis önlemleri uyguluyoruz." dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santrali olma özelliğine sahip. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa ediliyor. Dört üniteden oluşacak olan santralin ilk ünitesi 2023'te faaliyete geçecek.

Ceyhan'daki petrol terminalindeki işlemler durduruldu

Öte yandan Tribeca deniz ihtiyaçlarının acentesi, Türkiye'nin Ceyhan'daki petrol terminalindeki operasyonların durdurulduğunu belirterek, muhafaza ile ilgili acil bir toplantı odasının da sözlerine eklendi.

Reuters'in bildirdiğine göre, Tribeca bir duyuruda Türkiye'nin zararlarındaki limanların depremden etkilendiğini ve operasyonlarda gecikmelerin bildirildiğini bildirdi.

Türkiye'nin boru hattı işletmecisi BOTAŞ, ana boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığını söyledi.

Bir enerji yetkilisi ise Reuters'e verdiği demeçte, Irak'tan Türkiye'ye petrol taşıyan Kerkük-Ceyhan boru hattında veya Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattında herhangi bir hasar bulunmadığını ve Türkiye'yi vuran büyük depremin ardından her iki boru hattında da petrol akışının devam ettiğini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Türkiye'ye petrol akışını durdurdu

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) depremin ardından önlem amaçlı olarak Türkiye'ye petrol akışının durdurulduğunu açıkladı.

AFP'nin haberine göre, IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremler nedeniyle, petrol güvenliğinden emin olmak ve istenmeyen bir kaza yaşanmasını engellemek amacıyla Kürdistan bölgesinden Türkiye'ye petrol ihtacatı askıya alınmıştır" şeklinde bir açıklama yaptı.