Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren ek zam çalışmalarıyla ilgili olarak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak'ta açıklanan yüzde 64,77 enflasyon rakamı, memur ve emeklilerin maaş artış oranını belirledi.
Memur ve memur emeklisine yüzde 49,25'lik bir maaş artışı öngörülürken, işçi ve Bağkur emeklisinin zam oranının yüzde 37,57'de kalması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Bu beklentiler üzerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları çalışmalara başladı ve düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.
En düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olarak uygulandığı mevcut durumda, bu aylığın yükseltilmesine yönelik farklı senaryoları içeren bir çalışma yapıldı. Bu çalışma, ilk yapılacak Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Kabine toplantısının tarihi henüz netleşmedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cuma günü gazetecilerle bir araya gelerek emekli zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Emeklileri enflasyona ezdirmeme prensibimizden uzaklaşmış değiliz ve tüm gayreti sarf ediyoruz." dedi. Yılmaz, yapılacak düzenlemede yılbaşı ve temmuz ayını birlikte değerlendireceklerini söyledi.
Bu düzenleme kapsamında, memur ve memur emeklileri sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına hak kazanacak. Toplu sözleşme gereği yüzde 15 zam alacak memur ve memur emeklileri, önceki 6 aydan gelen yüzde 29,78'lik enflasyon farkıyla birlikte toplamda yüzde 49,25 zam alacaklar.
Öte yandan, Rusya Devlet İstatistik Servisi ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye, reel emekli maaşlarında yüzde 17,4 artışla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 15,6 artışla Meksika bulunurken, Türkiye'nin bu alandaki performansı dikkat çekiyor.