S&P'den yapılan açıklamada, 2021'de 170,4 milyar dolar ve 2022'de 155,8 milyar dolar olan küresel sukuk ihracının 2023'de 150 milyar dolara gerileyeceğinin tahmin edildiği bildirildi.
Özellikle Suudi Arabistan gibi hükümetlerin dönüşüm planları olan ve iyi sermayelendirilmiş bankacılık sistemlerinin tüm projeleri finanse etme kapasitesine sahip olmayacağı ülkelerde, şirketlerin ihraç hacimlerine katkıda bulunma olasılığının yüksek olduğu aktarıldı.
Önemli İslami finans ülkelerindeki ihraççılar arasında enerji dönüşümü ile çevresel, sosyal ve yönetişim konularına ilişkin farkındalığın artması nedeniyle devam eden bir ivmenin görüldüğü kaydedildi.
Büyümeyi hızlandırabilecek ve süreci daha cazip hale getirebilecek dijital araçların otomasyonu ve ihracına yönelik ise sukuk piyasasının geleneksel piyasanın gerisinde kaldığı ifade edildi.
SUKUK NEDİR
Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, islami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır. Sukuk sertifikaları, yatırımcının faizsiz sabit getiri elde etmesini amaçlamaktadır. Sukuk satın alan yatırımcı şirketin veya devletin sukuk sertifikasının taahhüt ettiği oranlar çerçevesinde bir varlığa sahip veya ondan yararlanma hakkına sahip olur. Bonolar borca dayalı sertifika olarak adlandırılırken, Sukuk ise varlığa dayalı sertifkalardır. Sukuk ihraç eden şirket, sağlayacağı nakit akışını nereye aktaracağını kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmak zorundadır.