Star'da yer alan habere göre; Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın, Türkiye'den ithal ettiği ürünlere yönelik yaptırımları dün başladı. Rusya ile yaşanan krizin ekonomik ilişkilere yansımasını azaltmak isteyen sanayiciler ise boş durmuyor. Geçtiğimiz haftalarda Afrika pazarına 1 milyar Euro'luk yatırım yapacağını açıklayan Limak tüm dikkatleri üzerine çekerken, ABD, İran ve Çin pazarında pay artırma yönünde girişimler de devam ediyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Afrika İş Konseyi (DEİK) Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, 1 milyar 200 milyon insanın yaşadığı 1 trilyon dolar ticaret hacminin olduğu Afrika kıtasında, Türkiye'de faaliyet gösteren her sektörün büyük şansı olduğunu söyledi. Afrika'ya bütün firmaların büyük ilgi göstermesinin doğru bir karar olduğunu dile getiren Taşkın “Bir Afrika ülkesi ile 55 ülkeyi konuştuğumuzu bilmeliyiz. Afrika'da birçok iç ülke var. Tabii ki liman şehirleri olan ülkeleri tercih etmek zorundayız. Bizden aldıkları malı zaten ülkelerinin içlerine ve arkadaki ülkeler pazarlayabilmektedirler” diye konuştu. Afrika'da sağlıklı bir finans sistemi olmadığını belirten Taşkın “Afrika'da Türk mallarının imajı Avrupa kalitesinde Uzak doğu fiyatları imajındadır. Türkiye'nin yapması gereken en önemli yatırım bankacılık sistemidir” dedi.
BANKANI DA GETİR
Türk bankalarının Afrika'da şubeler açması gerektiğini söyleyen Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bu sayede Türk firmalarının inanılmaz komisyon ödemsinin önüne geçilmelidir. Ayrıca ülkeler arası ikili anlaşmalar yapılarak Türk malları yaklaşık yüzde 30 gümrüklerden kurtarılmalıdır. Afrika ülkeleri ‘gel yol, baraj, hastane, okul yap ama finansını da getir' diyor. “Afrika'da da Afrika Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Türkiye'nin Eximbank'ı, bazen ülkeleri değerlendirerek, bazense projeleri değerlendirerek kredi vermektedir. Bu yüzden 2016 yılında Türk Eximbank'ın Afrika'ya ayıracağı rakamların büyüklüğü Türk müteahhitlerin başarısında büyük rol oynayacak.”
İHRACATÇILAR YENİ PAZARLARA YÖNELDİ
- İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi “Bu yıl alım heyetlerimiz Angola, Etiyopya, Kenya ve Gana'ya gidecek. Nijerya ve Kamerun ile başladığımız açılımımızla Afrika'ya giyim ihracatımızı üç yılda ikiye katlayarak 1.5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
- “ Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat “Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerde ‘Made in Turkey' etiketinin yerine başka bir yerde imal edildiğini gösterir ibare varsa bu konuda imalatçıya ve ihracatçıya esneklik sağlanmalı. Ticaretin sorunsuz yürümesi için -kriz aşılana kadar- menşe sapması konusunda toleranslı davranılmalı” ifadelerini kullandı.
- Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin “Türkiye yıllık 500 milyon çiftle Avrupa'da en büyük ayakkabı üretim kapasitesine sahip ülke durumunda. Türk ayakkabı sektörü için AB ülkelerinde büyük bir potansiyel söz konusu. Bu potansiyeli sektörümüz adına değerlendirmek istiyoruz. Ayrıca, ABD, İran ve Çin pazarında da payımızı artırma yönünde girişimlerimiz devam ediyor” dedi. Çetin “300 milyon nüfusun bulunduğu Çin'in orta ve uzun vadede sektörümüz için önemli bir pazar olacağını öngörüyorum. 2016'da yeni bir sıçrama yakalayarak 1 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.