Sıra yerli ve milli çip üretiminde
Her tür mühendislik sistemlerinde yazılım, donanım ve mekanik dahil yüzde 100 yerli ve milli anahtar teslim çözümler üreten YONGATEK, Malezyalı ortağı ile yerli ve milli çiplerin üretimine bu yıl başlayacak.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-20 17:36:11

Güncelleme Tarihi: 2020-01-20 17:36:11

Türkiye'nin ilk yerli ve milli çipini üretmek için geri sayım başladı. ASELSAN, THY Teknik, Acıbadem gibi firmaların çözüm ortağı ve tedarikçisi olan YONGATEK, Malezyalı ortağı ile yerli ve milli çiplerin üretimine bu yıl başlayacak.

Somut adım atıldı

Bugüne kadar ihtiyacın yüzde 100'nün yurt dışından karşılandığı çip üretiminin Türkiye'de yapılması için en somut adım geçtiğimiz günlerde atıldı. Yurtdışından ithal edilen ürünler yerine odağına yerliliği koyan, milli çip üretimi için Malezyalı ortağı ile birlikte hareket edecek.

Savunma ve endüstri başta olmak üzere, müşterinin istediği her tür mühendislik sistemlerinde yazılım, donanım ve mekanik dahil yüzde 100 yerli ve milli anahtar teslim çözümler üreten şirket, ASIC çip tasarımı, FPGA gömülü sistemler, RISC-V tabanlı mikro kontroller tasarımı ve doğrulanması, PCB tasarımı ve doğrulanması, DO-254 uyumlu tasarım ve doğrulama hizmetleri, gerçek zamanlı görüntü işleme, ADAS, haberleşme çözümleri, yazılım ve algoritma geliştirme, görüntü işleme tabanlı kalite kontrol sistemleri, sağlık sektörü ve mekanik prototipleme gibi hizmet alanlarından doğan tecrübesini milli çipe yatıracak.

Güçlü referansları var

ASELSAN'ın da onaylı tedarikçileri arasına giren YONGATEK'in ana hedeflerinden birisi de büyük meblağlarla gerçekleştirilen ithalatı engellemek olacak. TÜBİTAK, TAI, THY Teknik, Acıbadem gibi firmaların yerli çözüm ortağı ve tedarikçisi de olan şirket, en stratejik konulardan birisi olarak gördüğü çip üretimi konusunda üretim tesisi oluşturma sorunu geçtiğimiz günlerde çözdü. Malezya'da çip üretiminden sonraki hedefini Türkiye'de çip üretmek olarak belirleyen şirket yönetimi, 25 yıllık tecrübeye ve bin 500'ün üzerinde çalışana sahip Silterra'da Türk mühendislerin çip üretim eğitimi almaları konusunda planlama yapıyor. 

Malezya örneği

Malezya'nın çip yatırımı yeteneğine sahip tek Müslüman ülke olduğuna dikkat çeken YONGATEK'in kurucusu Ali Baran, “Malezya'nın sanayileşerek güçlenmesi çip üretimine başlaması ile aynı zamanda gerçekleşti. Türkiye'de de aynı etkiyi bekliyoruz. Ülkemizin savunma, haberleşme, otomotiv ve endüstri alanlarında ihtiyaç duyduğu çipleri hızla üretmeye başlayacağız. Türkiye, eski teknolojili çiplere razı olmak zorunda kalmayacak. Yerli ve milli çipler hem güvenlik hem uygun maliyet hem de yeni teknoloji açısından büyük katma değer kazandıracak” dedi.