Dünyanın en köklü petrol ve doğalgaz şirketlerinden biri olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın Türkiye'deki iştiraki SOCAR Turkey Enerji A.Ş (SOCAR Türkiye) 2008 yılında Petkim'in yüzde 51 hissesini Özelleştirme İdaresi'nden satın alarak faaliyetlerine başladı.
Tamamlandığında 19,5 milyar dolara ulaşacak dev projelerini peş peşe hayata geçiren SOCAR Türkiye'nin çatısı altında Petkim, TANAP, STAR Rafineri, SOCAR Terminal, Petkim RES, Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, SOCAR Enerji Ticaret, Millenicom, SOCAR Ticaret ve SOCAR Depolama gibi her biri kendi alanında öncü şirketler bulunuyor.
ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLAN İLK ŞİRKET
Ana yatırım alanları petrokimya ürünleri ve ticareti, rafinaj ile doğalgaz ticareti ve dağıtımı olan SOCAR Türkiye, yatırımlarının büyük bölümünün yer aldığı Aliağa'daki arazileri için Türkiye'de ‘Özel Endüstri Bölgesi' unvanını ilk alan şirkettir.
Azerbaycan ve Türkiye arasında artan ekonomik işbirliğinin simgesi haline gelen SOCAR Türkiye, hayata geçirdiği yatırımlarla Türkiye'nin uluslararası enerji arenasında önemli bir güç haline gelmesine destek veriyor. Türkiye'nin potansiyeline, geleceğine duyduğu inançla yatırımlarına devam eden SOCAR Türkiye, Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Rafineri, petrokimya, enerji, lojistik, dağıtım ve depolamada entegrasyon sürecini tamamlayan grup, Türkiye'nin en büyük endüstriyel holdingi olma yolunda ilerliyor.
60 BİNDEN FAZLA İSTİHDAM
Tüm dünyada 60 binden fazla kişiyi istihdam eden SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye, yaptığı yatırımlarla bir yandan ekonomiye diğer yandan da Türkiye'nin insan kaynağına destek veriyor. TANAP, STAR Rafineri gibi uluslararası projelerin inşası sırasında yaklaşık 35 bin kişiye istihdam yaratan SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinde toplam 5 bin 300 çalışan bulunuyor.
EN UZUN ULUSLARARASI BORU HATTI
Azerbaycan'dan İtalya'ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik Güney Gaz Koridoru'nun en önemli halkası olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 1.850 kilometre ile bölgenin en uzun uluslararası boru hattı. 6,5 milyar dolarlık yatırımla tamamlanan projenin Eskişehir'e kadar olan kısmı Haziran 2018'de açılarak, Türkiye'ye ticari gaz verilmeye başlandı.
Türkiye'nin doğusundan batısına 20 ilinden geçen ve 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Avrupa'ya gaz akışına tamamen hazır hale gelen TANAP, “Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'nın en uzun ve en geniş çaplı uluslararası doğalgaz boru hattı” unvanına sahip.
CARİ AÇIĞA PANSUMAN OLACAK PROJE
Türkiye'de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, 6,3 milyar dolarlık yatırım tutarıyla 19 Ekim 2018'de faaliyet geçti. Dev proje, Ekim 2019'da temeli atılan 600 milyon dolarlık ek depolama yatırımıyla yaklaşık 7 milyar dolarlık bir yatırım miktarına ulaştı. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan rafineride 4,8 milyon ton dizel ve 1,6 milyon ton naftanın yanı sıra Türkiye'nin cari açığında önemli bir yer tutan jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünleri üretiliyor. STAR Rafineri ile Türkiye her yıl 1,5 milyar dolarlık ithalat yükünden kurtuluyor.