Son 3 veri kaldı: Emeklilerin alacağı zam farkı netleşiyor!
Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı için son 3 veri kaldı. Eylül ayı enflasyon verileriyle, yıl sonu enflasyon farkı tahminleri netleşirken, en düşük emekli maaşının 15 bin TL olması bekleniyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-07 11:37:48

Güncelleme Tarihi: 2024-10-07 11:39:29

Eylül ayı enflasyon rakamları, emeklilerin alacağı zam farkını netleştirirken, geriye sadece 3 aylık veri kaldı. Yıl sonu zam beklentileri ve en düşük emekli maaşı hakkında detaylar belli olmaya başladı.

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam farkları netleşti. Milliyet.com.tr'nin haberine göre, temmuz, ağustos ve eylül aylarında oluşan enflasyon farkı kümülatif olarak yüzde 8.92 olarak belirlendi. Bu oran, emeklilerin şimdiden hak etmiş olduğu enflasyon farkını oluştururken, geride ekim, kasım ve aralık aylarının verileri kaldı.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Eylülde yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altına gerilediği ve bu seviyenin Orta Vadeli Program ile Merkez Bankası tahminleriyle tutarlı olduğu ifade edildi. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Aylık enflasyon, bu dönemde beklentilerin bir miktar üzerine çıktı,” dedi.

ENFLASYON FARKI VE REFAH PAYI

Emekli maaşlarında yıl sonu için ne kadar enflasyon farkı olacağı konusunda yapılan değerlendirmelerde, “Ekim, kasım ve aralık aylarında her ay için yüzde 2.5 civarında bir enflasyon farkı gelmesi durumunda, yıl sonu yüzde 16-17 aralığında bir enflasyon farkı oluşabilir,” denildi. Refah payının gündeme gelip gelmeyeceği konusunda ise, yıl sonuna doğru yapılacak oransal zamların son yüksek zamlar olacağı belirtildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olduğu, önceki dönemde yüzde 25 artırıldığı, bu dönemde ise en az 15 bin TL olması bekleniyor. Tahminler, en düşük emekli maaşının 15 bin TL ile 17 bin TL arasında belirleneceği yönünde.