Dolar

34,5705

Euro

36,6543

Altın

2.908,43

Bist

9.344,63

Stokçuluk nedir? Stokçuluk yasası ve cezası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek kur ve faiz indirimi açıklamaları esnasında sık sık altını çizdiği fahiş fiyat ve stokçuluk gündemde

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-12-08 16:33:08

Stokçuluk nedir? Stokçuluk yasası ve cezası

Erdoğan'ın stokçuluk yapanlarla mücadele edeceklerini söylemesi üzerine stokçuluğun yasak olup olmadığı merak ve tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada stokçuluk yapanlar için "Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri yüksek tutacağız." dedi.

STOKÇULUK NEDİR?

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği'nde "Stokçuluk" terimi "Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasada darlık yaratan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozan faaliyetleri ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetleri" olarak tanımlanmaktadır.

STOKÇULUK YASASI VE CEZASI

Stokçuluk yani ihtikar Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur. Bu suç TCK 240. maddede "Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." şeklinde tarif edilmiştir.

28 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmenliği Denetim ve Ceza Hükümleri bölümünde yer alan maddeye göre olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarının tespit edilmesi halinde bu faaliyetleri yapan kişi ve kurumlara fiyat artışı için on bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına, stokçuluk için elli bin Türk Lirasından beş yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası Kurul tarafından verilir.

Habertürk

SON VİDEO HABER

Bebek katili yenidoğan çetesi davasında ilk ifadeler ortaya çıktı

Haber Ara