Suudi Arabistan doları terk etmeye hazır
ABD dolarından Çin para birimine geçiş, yakın zamanda Pekin ve Riyad arasında gündem olmuştu.

Oluşturma Tarihi: 2023-01-18 17:28:03

Güncelleme Tarihi: 2023-01-18 17:28:03

Bloomberg'in aktardığına göre, Suudi Arabistan'ın maliye bakanı Muhammed Al-Jadan'a göre Suudi Arabistan ABD doları dışındaki para birimleriyle ticareti görüşmeye hazır.

Al-Jadan'ın yorumları, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Pekin'in Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üyeleriyle ticaret borsalarında ABD doları yerine yuan üzerinden enerji alımı yapmaya hazır olduğunu söylemesinden bir ay sonra geldi. Çin lideri, bu hafta başlarında Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir Çin-Arap zirvesinde konuşurken geçişin gerekliliğini vurguladı.

DOLAR DIŞI TİCARET

Al-Jadaan, dün İsviçre'nin Davos kentinde Bloomberg ile yaptığı röportajda, "ABD doları, avro veya Suudi riyali cinsinden olsun, ticaret anlaşmalarımızı nasıl halledeceğimizi tartışmakta hiçbir sorun yok." dedi.

Petrol zengini ülke, Çin de dahil olmak üzere hayati ticaret ortaklarıyla bağlarını derinleştirmeye çalışıyor. Riyad'ın konuyla ilgili olarak dile getirdiği müzakerelere hazır olması, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının on yıllardır ham petrol ihracatını ABD doları üzerinden fiyatlandırmasının ardından bu para biriminden uzaklaşmaya açık olduğunun bir işareti olabilir. Suudi Arabistan'ın para birimi olan riyal de dolara sabitlendi.

Son dönemde küresel ticaret zincirlerinin önemli katılımcıları arasında gözlemlenen ulusal para birimlerine geçiş eğilimi, kısmen Washington'un izlediği ikincil yaptırım politikalarına bağlanıyor. Başlangıçta, başta enerji sektörü olmak üzere ticarette ABD para biriminden vazgeçmeye yönelik adımlar, Batılı ülkelerin dünyanın en büyük enerji üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Rusya'ya Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle uyguladığı kapsamlı yaptırımların ardından yoğunlaştı.

Kaynak: RT