Tamamlayıcı emeklilik detayları

Tamamlayıcı emeklilik; 2017 yılından bu yana uygulanan ve işverenlerin, çalışanlarını, zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ettiği otomatik katılım sistemi üzerine kurgulanacak.

2024-09-23 18:21:14

Milliyet gazetesi yazarı sosyal güvenlik uzmanı Noyan Doğan Tamamlayıcı emeklilik projesine dair son detayları aktardı.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK

Tamamlayıcı emeklilik başladığında otomatik katılım sistemi artık olmayacak. Bunu biraz açayım. Şöyle ki, otomatik katılım sistemi sonlandırılacak. Otomatik katılım sistemindeki kişiler –ki, bugün 7.5 milyon çalışan bu sistemde- tamamlayıcı emeklilik sistemine devredilmeyecek. Tamamlayıcı emeklilik sıfırdan ve yeni bir sistem olarak kurgulanacak. Yeni sistem başladığında, Bağ-Kur dışındaki sigortalı çalışanlar, yeni işe girenler tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek. Peki, bu durumda, mevcut otomatik katılım sistemindeki 7.5 milyon kişi ne olacak? Bu kişilere sorulacak; isterlerse tüm hak ve birikimleri ile BES'e devredilecek, istemezlerse birikimleri ve hakları kendilerine verilerek, sistemle ilişkileri kesilecek.

SOSYAL GÜVENLİĞİN TAMAMLAYICISI OLACAK

Tamamlayıcı emeklilik sistemini emeklilik şirketleri yürütecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da belirttiği gibi, sosyal güvenlik sistemi aynen devam edecek, tamamlayıcı emeklilik sosyal güvenliğin ikamesi olmayacak ama tamamlayıcısı olacak. Çalışanlar hem SGK çatısı altında olacak hem de tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil olacak. Çalışan emekliliği geldiğinde sosyal güvenlik kapsamında işvereninden kıdem tazminatını, devletten de emekli maaşını alacak; üzerine bir de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emekli olup, birikimini alacak veya da maaş alacak.

İŞVEREN VE DEVLET KATKISI OLACAK

Tamamlayıcı emekliliğin, otomatik katılım sisteminden iki önemli farkı olacak. Malum, otomatik katılım sisteminde çalışanın aylık maaşının yüzde 3'ü sisteme aktarılıyor, devlet de çalışanın maaşından kesilen tutar üzerinden yüzde 30 katkı yapıyor, işverenin ise hiçbir katkısı bulunmuyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde işveren de katkı yapacak. Katkı tutarları henüz belli değil ama toplam katkının yüzde 7 (yüzde 3 işveren, yüzde 3 çalışan, yüzde 1 devlet) olması üzerine bir çalışma yapıldı. İkincisi, otomatik katılım sisteminde çalışan istediği zaman sistemden ayrılabiliyor; tamamlayıcı emeklilikte ise çalışan emekliliğine kadar sistemden ayrılamayacak.

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin ana hatları böyle. Önümüzde bir yıldan fazla bir zaman var. Bu sürede de tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak, sistem kurgulanacak.

Tamamlayıcı emeklilik detayları

Emeklilik iptali kapıda: Uzmandan kritik uyarı!

Benzine yarın büyük zam geliyor!

Araç sahiplerine yeni yükümlülük: TTB taktırmak şart

Gram altın alacaklara kritik uyarı: Bu seviyeye dikkat!

TCMB'den çarpıcı rapor: Kredi kartı kullanımı artıyor!