Dolar

38,1360

Euro

43,7507

Altın

4.096,86

Bist

9.266,09

Dolar

38,1360

Euro

43,7507

Altın

4.096,86

Bist

9.266,09

Dolar

38,1360

Euro

43,7507

Altın

4.096,86

Bist

9.266,09

Tarımda yaşlılık krizi: Geleceğimizi kim besleyecek?

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçi yaş ortalamasının 59'a yükseldiğini belirterek alarm verdi. Gençlerin tarımdan uzaklaşması gıda güvenliğimizi nasıl tehdit ediyor? Acil önlemler neler olmalı?

2 Hafta Önce Güncellendi

2025-04-06 11:44:56

Tarımda yaşlılık krizi: Geleceğimizi kim besleyecek?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 itibarıyla çiftçilerin yaş ortalamasının 59'a çıktığını belirtti. Gençlerin tarımdan uzaklaştığını vurgulayan Bayraktar, tarım sektöründe sürdürülebilirliğin tehlike altında olduğunu söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'deki çiftçilerin yaş ortalamasının her geçen yıl yükseldiğini ve bu durumun tarımın geleceği açısından ciddi riskler doğurduğunu açıkladı. Bayraktar, “2024 itibarıyla çiftçilerimizin yaş ortalaması 59'a ulaştı. Üreticilerimizin yüzde 82'si erkek, yüzde 18'i kadın. Erkek çiftçilerin yaş ortalaması 58, kadın çiftçilerin ise 61. 18-32 yaş arası genç çiftçilerin oranı sadece yüzde 5. Gençlerimiz tarımdan hızla uzaklaşıyor” dedi.

Tarımda kadın üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, kadın çiftçilerin sektörde önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. “Kadın çiftçilerimizin yaş ortalaması 61. Tarımın geleceği için kadınlarımız büyük bir potansiyele sahip” açıklamasında bulundu.

Kırsaldaki nüfus kaybına da dikkat çeken Bayraktar, bazı köylerde 30 yıldır hiç doğum gerçekleşmediğini, bu köylerin ise kış aylarında tamamen boş kaldığını belirtti. “Sadece bekçilerin koruduğu, kışın insansız kalan köylerimiz var” diyerek kırsaldaki sosyal çözülmeye işaret etti.

2024 verilerine göre 18-24 yaş arası çiftçi sayısı yüzde 6, 33-49 yaş arası çiftçi sayısı ise yüzde 4 oranında azaldı. Bu düşüşün önüne geçilmezse, uzun vadede tarımsal üretimde büyük boşlukların doğabileceği uyarısı yapıldı.

GENÇLER İÇİN ACİL POLİTİKALAR GEREK

Tarım sektörünün gençler için cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Genç nüfusun tarıma yönelmesi için devlet politikalarının hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Üreticilerimizin gelirleri artırılmalı, sosyal güvenceleri güçlendirilmelidir” dedi.

Özellikle genç ve kadın çiftçilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Bayraktar, bu desteğin sektöre katılımı artıracağını ifade etti.

Bayraktar, gençlerin tarım sektörüne kazandırılması için hibe destekleri, düşük faizli krediler ve tarımsal girişimcilik fonlarının artırılması gerektiğini belirtti.

“Tarım liseleri ve üniversitelerde teknolojiyle tarımı birleştiren programlar geliştirilmeli, gençlere modern tarım teknikleri öğretilmelidir” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, bu adımlar atılmazsa gıda arz güvenliğinde ciddi sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekerek, “Tarım, bir ülkenin geleceğidir. Kırsalın canlılığı da tarımın sürdürülebilirliği ile mümkündür” dedi.

Tarım, ülkemizin gıda güvenliği ve ekonomisi için vazgeçilmezdir” diyen Bayraktar, sözlerini şu çağrıyla tamamladı:

“Gençlerimizi tarıma kazandırmak için devletin, özel sektörün ve tüm paydaşların iş birliği şart. Gençlerimizi bu topraklara kazandırmazsak, yarınlarımızı besleyecek ne ekmeğimiz ne de umudumuz kalır”.

Kaynak: t54.com.tr

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara