Tat Gıda, çiftçi ile iletişimin artırılması ve çiftçinin gelişiminin desteklenmesi konularında çözümler üreten uygulamaları hayata geçirerek sektöre öncülük etmeye devam ediyor. “Domatesin Önderleri Programı” kapsamında bu yıl üçüncüsü Bursa Çeltikçi tarlasında gerçekleşen Dijital Tarla Günü'ne, 100'ün üzerinde çiftçi ve çözüm partneri 14 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, dijital teknolojiler ve tarımsal girdi alanlarında çözüm sunan iş ortakları analitik, süreç otomasyonu, mekanizasyon gibi alanlarda 25'ten fazla tarımsal çözümü çiftçilere sunma imkanı buldu. Çiftçiler ise kalite, verim artışı ve maliyet iyileştirmesi için ön plana çıkan dijital çözüm ve yaklaşımları yakından tanıma ve inceleme fırsatı buldu.
Sürdürülebilir rekabet
Türkiye salçalık domates tarımının sürdürülebilir bir rekabet gücüne ulaşması yolunda dijital tarım konseptinin önemini vurgulayan ve Tat Gıda'nın bu kapsamdaki yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğini belirten Tat Gıda Üretim Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan, konuyla ilgili olarak; “Tat Gıda olarak 2016 yılından bu yana “Domatesin Önderleri” projemizle 3 ana konuya odaklandık. Bunlardan ilki çiftçi gelişimidir. Bu alanda çiftçilerimizin uluslararası standartlarda tarım yapması için gelişimine yönelik faaliyetler yürütüyoruz. İkinci konu çiftçi iletişimidir. Bu alanda ise çiftçilerimiz ile sezon içinde ve dışında daha sık bir araya gelerek bağımızı güçlendirmeye çalışıyoruz.
Üçüncü konu ise tarımda dijital dönüşüm... Bu konuyu çok önemsiyoruz. Ve bu konuda öncü olmak istiyoruz. Bu alanda Dijital Tarım Projesi ile çiftçilerimizin de kullandığı Tat Lider Çiftçi mobil uygulamasını geliştirdik. Bu mobil uygulama sayesinde çiftçilerimize önceden bilgilendirmelerde bulunabiliyor, 25 dekar üstü tarlalarının gelişimini ve bitki sağlığını uydu görüntüleri ile analiz ediyor ve ziraat mühendislerimizin yorum ve yönlendirmeleriyle çiftçilerimize ücretsiz bir şekilde uygulama üstünden iletiyoruz. Bu uygulamanın tüm bu özelliklerle Tat ile çiftçi arasında 7/24 bir köprü vazifesi gördüğünü düşünüyoruz. Dijital Tarım Projesi kapsamında bu yıl çapalama makinesinin insansız dümenlemesi için bir mekanizasyon projesi geliştirdik. Bu proje ile önümüzdeki dönemde bitki gelişimini inceleyerek tarla sağlığı konusunda da analizler yapmayı planlıyoruz. Bugünün konusu olan Dijital Tarla Konsepti ile amacımız; tüm sektörün tarımda dijital dönüşüm konusunda farkındalığını artırarak çiftçilerle ve çözüm sağlayıcılarla bir araya getirmek.”
2019 yılında bölge ortalamasının 1,5 katı verim elde ettik
Tat'ın 2.100 dekarlık bir alanda yürüttüğü salçalık domates tarımında dijital tarım çözümlerini yaygın ölçekte kullanma şansı bulduklarını dile getiren Turan, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kullandığımız teknolojilerin de yardımıyla bölge ortalamasının yaklaşık 1,5 katı verim elde ettik. Burada amacımız üreticimize rakip olmak değil, dijital uygulamalarla verim artışlarını gösterebilmek ve bu etkiyi daha fazla yaymak. Bu sayede herkes kazanacak, Türk tarımı kazanacak. Türkiye dünya salçalık domates üretiminde ABD, İtalya, Çin ve İspanya'nın ardından beşinci sırada yer alıyor. Yurtdışında İspanya, Portekiz, ABD gibi ülkelerde salça üreticilerini gezip görüyoruz. Dijitalleşme ve mekanizasyon öncelikli gelişim alanları durumunda… Bu ülkelere karşı rekabet şansımızı artırmak için dijitalleşme önemli bir araç. Tat olarak bu konuda öncü olmaya devam edeceğiz.”