Dolar

33,8777

Euro

37,7192

Altın

2.819,49

Bist

9.685,49

TCMB’nin 2024 Eylül Faiz Toplantısı Ne Zaman?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül 2024 faiz toplantısı 19 Eylül tarihinde yapılacak. Yabancı bankalar Türkiye ekonomisindeki yavaşlamaya dikkat çekerken, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faiz oranlarında değişiklik yapmayacağını öngörüyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-05 07:25:31

TCMB’nin 2024 Eylül Faiz Toplantısı Ne Zaman?

Eylül ayı ile birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı, ekonomi gündemini yakından takip edenlerin odak noktası oldu. TCMB'nin yılın dokuzuncu faiz kararını hangi tarihte açıklayacağı merak konusu. İşte TCMB'nin 2024 Eylül toplantısı hakkında merak edilenler...

TCMB EYLÜL TOPLANTISI NE ZAMAN?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirecek. 19 Eylül 2024 tarihinde yapılacak toplantının ardından, faiz kararı kamuoyuna açıklanacak.

YABANCI BANKALAR NE BEKLİYOR?

Yabancı bankalar Türkiye ekonomisi ve enflasyon verileri ışığında tahminlerini güncelledi. Citi, Türkiye ekonomisindeki yavaşlamaya dikkat çekerken, erken gevşeme riskinin altını çizdi. Morgan Stanley ise TCMB'nin faiz oranlarında bu yıl herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyor.

EKONOMİDE YAVAŞLAMA SİNYALLERİ

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Beklentiler ise yüzde 2,95 civarındaydı. Sıkı para politikasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi giderek daha belirgin hale geliyor.

ENFLASYON VERİLERİ NASIL?

Ağustos ayında enflasyon aylık bazda yüzde 2,47 artarken, yıllık enflasyon yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi. Citi Research ise üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin daralmasını ve dördüncü çeyrekte de zayıf bir seyir izlemesini öngörüyor.

FAİZ KARARLARI VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Morgan Stanley'nin raporuna göre, enflasyon verileri TCMB'nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile uyumlu. Raporda ayrıca hizmet enflasyonundaki yüksek ve yapışkan seyir dikkat çekiyor.

MERKEZ BANKASI'NIN GELECEK STRATEJİSİ

Ekonomistler, stagflasyon benzeri bir ortam yönetmenin politika yapıcılar için zorlu olacağını öne sürüyor. Bu sebeple, Merkez Bankası'nın kasım ayına kadar beklemede kalacağı tahmin ediliyor. Yıl sonu politika faizi için yüzde 45 oranı öngörülüyor.

Haber Ara