TCMB ve BDDK'dan borçlulara müjdeli haber

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma süreci, TCMB ve BDDK'nın aldığı yeni kararlarla 60 aya kadar uzatıldı. Yapılandırma detayları ve örnek hesaplamalar haberimizde.

2024-09-27 12:24:33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredileri için yapılandırma sürecinde önemli kolaylıklar sağladı. Yeni düzenlemeler, borçlarını ödeyemeyen bireylere 60 aya kadar uzatılmış yapılandırma imkânı sunuyor.

YAPILANDIRMA İMKANI 60 AYA KADAR UZATILDI

Yapılan değişikliklerle birlikte, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları 60 aya kadar yapılandırılabiliyor. Özellikle, dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut borçlarını 60 aya yayarak rahatlama sağlayabilecek.

YAPILANDIRMA ÖRNEK HESAPLAMA

Özellikle 30 Bin Lira Üzerinden Örnek Hesaplama:

Bir birey, 30 bin lira kredi kartı borcu varsa, aylık 500 lira ödeyerek yapılandırma yapacak. Bu taksitte %3,11 faiz eklenerek, ilk taksit 515,55 lira olacak. Asgari ödeme tutarı (yüzde 20) 6 bin lira ile birlikte toplamda 6 bin 15,55 lira ödenmesi gerekecek.

60 Bin Lira Üzerinden Örnek Hesaplama:

Eğer bireyin 60 bin lira borcu varsa, aylık 1.000 lira ödeme ile yapılandırma yapılacak. Bu durumda ilk taksit 1.031,1 lira olacak ve asgari ödeme tutarı (yüzde 40) 24 bin lira ile birlikte toplamda 25 bin 31,1 lira ödenecek.

KREDİ KARTI LİMİTİ ARTIRIMI

Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödendiğinde ilgili bankada kredi kartı limiti artırılabilecek. Bireysel kredi kartı borcunun 30 bin liraya inmesi durumunda, limit artırımı gerçekleşecek.

AZAMİ FAİZ ORANI

TCMB, bireysel kredi kartları için yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını %3,11 olarak belirledi. Bu oran, borç bakiyesinin 60 bin lira olması durumunda, ilk taksite eklenerek hesaplanacak.

İHTİYAÇ KREDİLERİNİN YAPILANDIRILMASI

İhtiyaç kredileri, anapara ve faiz ödemeleri 30 günden fazla gecikirse, ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Borçlular, 1 yıl içinde yapılandırma için başvuruda bulunmak zorundadır.

ASGARİ ÖDEME ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarını değiştirdi. Dönem borcunun %20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için bu oran %20, 50 bin lira ve üzerindekiler için %40 olarak uygulanacak.

FAİZ ORANLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranları, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak değişecek. 24 Ekim'de açıklanacak oranlar, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Turna.com’dan 800 TL’ye Varan İndirim Kuponu

Akaryakıta büyük zam! İşte yeni fiyatlar

Pizza devi iflasın eşiğinde! Türkiye'deki şubeleri satılıyor

TCMB ve BDDK'dan borçlulara müjdeli haber

Türkiye'nin enerji geleceği: 336 milyar dolarlık şans!

Beyan ve hasılat uyuşmazlığına yeni çözüm!