'Tepkiler üretimi aksatmamalı'
Bakanı Işık, 'İşçi kardeşlerimizin tepkilerini haksız görmüyoruz ama bunun üretimi aksatmaması noktasında kalmasını arzu ediyoruz' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-21 13:03:22

Güncelleme Tarihi: 2015-05-21 13:03:22

AA'nın haberine göre; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'de düzenlenen İstanbul Autoshow 2015'in açılışının ardından basın mensuplarının Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Tartışmada taraf olmadıklarını belirten Işık, şöyle devam etti:

"İşçi kardeşlerimizin özellikle ortaya koydukları tepkileri haksız görmüyoruz ama bunun üretimi aksatmaması noktasında kalmasını özellikle arzu ediyoruz. Burada zamanlama konusu... Ben olayı ilk günden itibaren Sanayi Bakanı olarak takip ettiğim için, sendikaya yönelik bir tepkinin yayılması olarak değerlendirdim. Ama arzumuz, üretimin daha fazla aksamaması. Çünkü hakikaten firmalar uluslararası taahhütlere girmiş durumdalar. Bir grev süreci olduğunda belki üretimin durdurulması bir grevle mümkün olabilir ama grevin olmadığı, toplu sözleşmenin yürürlükte olduğu bir dönemde, üretimin daha fazla aksaması Türkiye'yi zor durumda bırakıyor.

Türkiye'nin zor durumda kalmasını hiç bir işçi kardeşimizin isteyeceğini düşünmüyorum. Ben bir an önce fabrikalarda üretimin başlamasını ama bu süreçte de işlerimizin sendikayla olan problemlerini çözmelerini, işverenle olan talepleri konusunda görüşmelerin devam etmesini arzu ediyorum. BursaValimiz bir arabulucu olarak gayret gösteriyor. Ben üretim devam ederken bu görüşmelerin yapılabileceğine inanıyorum."

"Küresel oyuncuların başka ülkelere kayma riski var"

"Üretimin devam etmemesi ne kadar sürerse Türkiye'nin yıl sonu hedeflerinde bir revizyon gerektirir?" şeklindeki soru üzerine Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Bunu fabrikaların taahhütleriyle birlikte değerlendirmek lazım. Ben şu anda hangi fabrika, hangi sürede, hangi taahhütleri yerine getirmek durumunda çok detaylı bilmiyorum. Ama yıl sonu itibariyle bugüne kadarki üretim kaybı telafi edilmeyecek bir üretim kaybı değil. Ama burada önemli olan şu; Türkiye'nin bu noktadaki taahhüdünü yerine getirememe riskine karşı, özellikle küresel oyuncuların üretimi veya tedariği başka ülkelere kaydırma riski var. Bu bizim açımızdan önemli."