Ticaret Bakanlığı, tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla doğrudan satış sisteminde önemli düzenlemeler gerçekleştirdi. Bu düzenlemelerle kadınların ekonomik hayata katılımı teşvik edilirken, doğrudan satış sistemleri ile yasa dışı piramit sistemleri arasındaki fark da netleştirildi.
KADINLARA DESTEK, DOĞRUDAN SATIŞA YASAL GÜVENCE
"Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa İle Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, günlük ticareti ilgilendiren yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Konut finansman sözleşmeleri artık mesafeli usulle kurulabilecek, böylece tüketiciler için kolaylık sağlandı.
KREDİYE UZAKTAN ERİŞİM KOLAYLAŞTI
Dijital ve şubesiz bankacılık hizmetleri kapsamında, tüketicilerin krediye uzaktan hızlı erişimi desteklenerek finansmana ulaşım kolaylaştırıldı.
DOĞRUDAN SATIŞ SİSTEMİ GÜÇLENDİ
Doğrudan satış sistemleri için özel düzenlemeler yapıldı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 2 milyon kişinin faaliyet gösterdiği ve 10 milyar lira ekonomik büyüklüğe sahip doğrudan satış sistemi, yasal altyapı ile desteklendi. Bu sayede hem tüketiciler hem de doğrudan satış yoluyla gelir elde etmek isteyenler daha etkin koruma altına alındı.
PİRAMİT VE DOĞRUDAN SATIŞ ARASINDA AYRIM YAPILDI
Halk arasında “saadet zinciri” olarak bilinen yasa dışı piramit sistemler ile doğrudan satış sistemleri arasındaki fark netleştirildi. Doğrudan satış şirketlerinin yükümlülükleri tanımlanarak, tüketicilere cayma hakkı ve bilgilendirme süreçleri daha güvenli hale getirildi. Ayrıca, caydırıcı idari yaptırımlar ve cezalar da kanunda yer aldı.
REKLAM KURULUNA YENİ YAPTIRIM YETKİSİ
Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, yasa dışı reklamlara karşı idari para cezalarını 10 kat artırma yetkisi kazandı. Ayrıca, yasa dışı reklamlara yönelik cezalar, uzlaşma kapsamına alındı ve haksız ticari uygulamalara karşı etkili önlemler sunuldu.
DOĞRUDAN SATIŞ KURALLARINA UYMAYANA AĞIR CEZALAR
Doğrudan satış kurallarına aykırı davrananlara uygulanan para cezaları caydırıcılığı artırmak amacıyla yeniden düzenlendi. Mevzuata uymayan reklam ve ticari uygulamalar uzlaşma kapsamına alınarak yargının iş yükünün azaltılması sağlandı.
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını gözeterek, yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ve mağduriyetlerin önlenmesi adına çalışmalarını sürdürüyor. Doğrudan satış ve idari para cezalarına ilişkin düzenlemeler ise 9 ay sonra yürürlüğe girecek.