Dolar

34,1623

Euro

38,1653

Altın

2.914,46

Bist

9.777,46

Tüm meslekler için zorunlu uygulama başlıyor

1 Ocak 2025’ten itibaren tüm meslekler için geçerli olacak düzenleme, mükelleflerin gelir beyanlarını yakından denetleyecek. %20'lik gelir farkı olanlar izaha çağrılacak.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-28 14:16:29

Tüm meslekler için zorunlu uygulama başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin beyan ettikleri gelir ile gerçek hasılatları arasındaki %20'lik farkı inceleyerek izahat vermeye davet edecek. Bu düzenleme, kuyumculardan su sporları faaliyetlerine kadar birçok sektörü kapsıyor.

MÜKELLEFLER İZAH VERMELİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin günlük hasılatlarını inceleyerek ortalama günlük, aylık ve yıllık hasılat rakamlarını belirleyecek. Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326) uyarınca, %20'lik bir fark tespit edilen mükellefler izahat vermeye çağrılacak.

ÜCRET İSTİSNALARI UYGULANACAK

Hizmet erbabına bazı koşullar altında ücret istisnası sağlanacak. Belirli sözleşme koşullarını yerine getiren çalışanlara, işveren veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz ya da indirimli satın alma hakkı tanınacak.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE ÖZEL DÜZENLEMELER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi olan işverenler, çalışanlarına bedelsiz ya da indirimli pay senetleri verebilecek. Bu pay senetlerinin, çalışanların brüt ücretini aşmayan kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak.

HASILAT TESPİTİ YAPILACAK

Mükelleflerin gerçek hasılatları, bir ayda en az 3, bir takvim yılında en az 12 yoklama ile belirlenecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek bu düzenleme, kurumlar vergisi mükelleflerini de kapsayacak.

RİSK ANALİZİ YAPILACAK

Yoklama yapılacak mükellefler, risk analizleri ile belirlenecek. Gelir beyanı ile harcamalar arasındaki uyumsuzluklar dikkate alınacak.

HİZMET SEKTÖRÜ KAPSAMDA

Bu tebliğ, restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonları, diş hekimleri gibi çeşitli hizmet sektörlerindeki mükellefleri kapsayacak.

Haber Ara