Türkiye doğalgazda dışarıya bağımlı bir ülke konumunda. Enerji kaynaklarını çeşitlendirerek alternatif arayışlara giren Türkiye aynı zamanda uluslaarası yaptığı anlaşmalarla da son dönemde enerji alanında faal bir politika izlemekte.
İşte bu anlaşmalardan birisi de TürkAkım.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nda, 22-29 Haziran ve 12-27 Temmuz tarihlerinde planlı bakım-onarım çalışmaları yapılacağını duyurdu.
Peki Türk Akım nedir ve nasıl bir avantaj sağlıyor?
TürkAkım, Rusya'daki doğalgaz rezervlerini Türkiye'nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, güney ve güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı sunuyor.
Anapa'dan Trakya'ya
Boru hattı sisteminin deniz kesimi, Karadeniz'den birbirine paralel ilerleyen iki hattan oluşuyor. Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında başlayıp Trakya'daki Kıyıköy beldesinde Türkiye kıyısına çıkıyor.
İki hatlı çıkış
Kıyıköy'deki alım terminalinden sonra, karadaki iki yeraltı boru hattından biri Lüleburgaz'da Türkiye'nin mevcut doğalgaz şebekesine bağlanıyor. Diğer boru hattı ise güney ve güneydoğu Avrupa'ya gaz tedarik etmek üzere Türkiye-Bulgaristan sınırına uzanıyor.
2011'den beri faaliyette
2011 yılından beri faaliyette olan Kuzey Akım Boru Hattı, Almanya ve diğer kuzey Avrupa ülkelerine kesintisiz doğalgaz akışının teminatı olarak faaliyet gösteriyor. Mavi Akım Boru Hattı üzerinden ise 2003 yılından bu yana Türkiye'ye de doğrudan doğalgaz tedarik ediliyor.
Eski sistem kullanılıyordu
Türkiye'nin batısı ile güney ve güneydoğu Avrupa ülkelerine doğalgaz aktarımı için ise, kırk yıla yakın bir süredir Ukrayna üzerinden gelen eski bir sistem kullanılıyordu. 20 yılı aşkın süredir bu sistemin yenileme çalışmalarına yeterli yatırım yapılmadığından, güvenilirliğini yitiren bu sisteme bağımlı ülkeler için enerji arz güvenliğinde riskler söz konusuydu.
İki km'den fazla derinlik
İki kilometreyi aşan derinlikte inşa edilen 81 santimetre çapındaki ilk boru hattı sistemi olan TürkAkım, sektörün teknik sınırlarını daha da ileriye taşıyor.Açık deniz boru hatları, her biri 12 metre uzunluğunda binlerce borudan oluşuyor.TürkAkım Projesi'nin açık denizdeki yapımını dünyanın en büyük inşaat gemisi olan Pioneering Spirit üstlendi. Borular gemide birbirine ve ana düzeneğe kaynakla birleştirildi. Boru hattı suya indirilmeden önce kaynaklama noktaları tek tek denetlenerek koruma için üzerlerine kaplama uygulandı.
2018 Kasım'ında tamamlandı
Pioneering Spirit, yol aldıkça boru düzeneğine yeni kesimler ekleyerek 15 ayda Karadeniz'deki iki hattın yapımını tamamladı. Günde 24 saat çalışan gemi, her gün ortalama 5 kilometre uzunluğunda boru hattı döşedi. 2018 yılının Ağustos ayında bir günde 6,3 kilometre boru hattı inşa ederek sektörde bir dünya rekoruna imza attı. Derin denizlerdeki inşaat süreci, 2018 yılının Kasım ayında tamamlandı.
Hangi avantajı sunuyor?
Avrupa ülkelerine gazın satılmasıyla birlikte Türkiye buradan taşıma ücreti olarak yüksek gelir elde edecek.
Hazar çevresindeki Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi gaz üreticisi ülkelerin üretimlerini Rusya üzerinden bu hat ile (hattın ileri safhalarındaki boş kapasite dikkate alınarak) Türkiye'ye hatta günün koşullarında ekonomik olması durumunda Avrupa'ya dahi sevk edebilme imkanı bulacak.
Rusya ve Türkiye arasında geçen boru hattı aynı zamanda bir dostluk köprüsü. Türk Akımı, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin de daha yüksek bir noktaya getirilmesiyle ilgili yapılan bir adım olarak görülüyor.