Türk Lirası varlıklara yönelik ilgi artıyor

Türk Lirası varlıklara olan ilgi hızla artarken, kredi notları yükseliyor, risk primi 3 yılın en düşük seviyesine geriliyor ve Borsa İstanbul’da rekorlar devam ediyor. Ekonomi yönetiminin kararlı adımları, ödemeler dengesinde iyileşme sağlıyor.

2024-09-20 10:10:29

Ekonomi yönetimince atılan adımlar ve Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine olan bağlılığın devam etmesiyle Türkiye ekonomisine olan güven arttı. Son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu yükseltti. Bu durum, Türkiye'nin risk primini olumlu yönde etkiledi ve fonlama maliyetlerinde iyileşme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin dış finansmanı da olumlu etkilediğini belirtti. Şimşek, "2023'ün ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı oldu ancak Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARINDAN OLUMLU SİNYALLER
Geçtiğimiz hafta Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. S&P, yerel seçimlerin ardından para ve maliye politikalarının koordinasyonunun iyileşeceğini, portföy girişlerinin artacağını ve cari açığın daralacağını belirtti. Benzer şekilde Fitch Ratings de Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti ve görünümünü "pozitif" olarak değiştirdi. Moody's ise Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit etti ve görünümünü "pozitif" olarak güncelledi.

RİSK PRİMİ 3 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), uluslararası yatırımcıların artan ilgisiyle Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına düşerek 279,3 baz puan seviyesinde yer alıyor. Ekonomi yönetiminin dezenflasyon adımları ve dış finansmana erişim konusundaki başarıları, CDS seviyesindeki bu düşüşü destekliyor.

BORSA İSTANBUL'DA REKOR SERİSİ
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 38 yükselerek dünya genelinde en iyi performansı sergileyen endekslerden biri oldu. Dolar bazlı değerlendirildiğinde de yatırımcısına yüksek getiri sağlayan BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 26'lık bir yükselişle son 5 yılın zirvesine ulaştı.

ÖDEMELER DENGESİNDE İYİLEŞME
Ekonomi yönetiminin kararlı adımları, ödemeler dengesinde de iyileşme sağladı. Ocak-Mart dönemine ilişkin turizm istatistiklerine göre, Türkiye'nin turizm gelirleri yüzde 5,4 artarak 8,8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yılın ilk iki ayında cari açık, 5,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, geçen yıla göre 14 milyar dolarlık bir iyileşme görüldü.

Yüzde 25 indirim fırsatı! TOKİ'nin indirim kampanyası başlıyor

Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu

iPhone bağımlıları 120 bin TL'lik telefon için geceden kuyruğa girdi

Kırmızı ette beklenen indirim gerçekleşiyor! Daha dazla düşüş olacak mı?

Türk Lirası varlıklara yönelik ilgi artıyor

20 Eylül 2024 Dolar ve Euro yükselişte: Merkez Bankası kararı sonrası kritik seviyeler!