Dolar

34,2111

Euro

37,9060

Altın

2.926,65

Bist

9.351,22

Türkiye, Amerika nükleer reaktörlerinin peşinde mi?

2053’e kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmaya çabalayan Türkiye’nin ABD ile nükleer reaktör satın almak için görüşme halinde olduğu iddia edildi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-23 16:13:42

Türkiye, Amerika nükleer reaktörlerinin peşinde mi?

TIMETURK| HABER MERKEZİ

Kömür tüketiminden uzaklaşmaya çalışan Türkiye'nin ABD ile nükleer reaktör satın almak için görüşme halinde olduğu iddia edildi. ABD'de yayın yapan uluslararası ekonomi portalı Bloomberg, Türk hükümeti ve özel şirketlerinin küçük ölçekli nükleer reaktör satın alma konusunda ABD ile görüşmeler halinde olduğunu iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığında Kıdemli Nükleer Enerji Danışmanı Justin Friedman, salı günü Ankara'da Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta, "Kömürle yakıtlı termik santrallerin yerine nükleere yönelik ciddi bir ilgi var" dedi. Friedman, SMR olarak bilinen küçük modüler reaktörden Ankara'nın 35 kadar satın alma olasılığı olduğunu söyledi. Friedman, Türkiye'nin 2050'ye kadar nükleerde 20 gigawat elektrik üretmeyi hedeflediğine işaret etti. Friedman, "Asıl soru, ticari iş birliğinin önünü açmak için hükümetler arası nasıl hareket edeceğimiz" ifadelerini kullandı.

Bloomberg'in Enerji Bakanlığı verilerinden aktardığına göre Türkiye'de 68 adet kömür yakıtlı termik santral var ve bu santraller geçen seneki elektrik ihtiyacının üçte birini karşıladı. Türkiye aynı zamanda 2053'e kadar net sıfır karbon emisyonuna erişmeyi hedefliyor.

SON VİDEO HABER

Tırın çarptığı midibüs takla attı

Haber Ara