Türkiye'de açlık sınırı 1387 TL oldu
Nisan ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması (açlık sınırı) tutarı 1386 TL/Ay oldu.

Oluşturma Tarihi: 2016-04-25 16:43:50

Güncelleme Tarihi: 2016-04-25 16:43:50

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonları'nın araştırmasına göre, Nisan ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 1386 TL/Ay oldu.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre gıda fiyatları bu ay yüzde 0,94 oranında gerilerken, on iki aylık fiyat artışı yüzde 4,01 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış ise yüzde 12,22 oranında oldu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Gıda fiyatlarında özellikle yaş sebze-meyveye bağlı olarak görülen gerileme 2016 Nisan ayında da enflasyon artışını frenlemeye devam etti. TÜRK-İŞ hesaplamasına göre gıda fiyatları bu ay yüzde 0,94 oranında gerilerken, on iki aylık fiyat artışı yüzde 4,01 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış ise yüzde 12,22 oranında oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) yirmi dokuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasıyla çalışanların geçim şartlarını ortaya koymaktadır.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.386,97 TL/Ay olarak hesaplandı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.517,83 TL/Ay oldu.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.726,55 TL/Ay tutarıyla yürürlükteki net asgari ücretin yüzde 33 fazlası olarak gerçekleşti.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 13 TL geriledi, bir önceki yılın sonuna göre de neredeyse aynı kaldı. Yoksulluk sınırı da geçen aya göre 43 TL geriledi.

TÜRK-İŞ Gıda Endeksi ile TÜİK Gıda Endeksi ve TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksi'ndeki değişimine bakıldığında son on iki ay itibariyle gıda fiyatlarındaki gerilemenin özellikle Ocak ayından bu yana devam ettiği görülmektedir. Yaklaşık üç yıl önceden başlayarak genel fiyat artışlarının üzerinde bir seyir gösteren gıda fiyatlarındaki artış -aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere- son aylarda altında gerçekleşti."