Türkiye ve dünyada tekstil sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye'de tekstil sektörü her geçen gün ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor. Son yıllarda dijital gelişimlerin etkisiyle kullanıcıların farkındalığı gelişti. Yaygınlaşan e-ticaretin hem ülkemizde hem de dünyada tekstil sektörünün hızlı gelişimine de katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Böylece Çin'in Pazar payındaki egemenliği biraz olsun kırılmaya başladı.
Türk tekstil sektörü son yıllarda özellikle en büyük rakibi Çin'i kalitesiyle ön plana çıkardı. Made in Turkey etiketli ürünler dünyada daha çok tercih edilir olmasının sebepleri nelerdir?
En yaygın kullanılan dijital pazarlama platformlarından alınan verilere göre Türk yapımı ürünlerin son 3 yılda dünya çapında aramalarda öne çıktığı görülüyor. Bu durum özellikle tekstil sektöründe kumaştan dikime kadar tüm üretim sürecinin kalitesinin artık başta Uzak Doğu olmak üzere Global'de de dikkat çektiğini gözler önüne seriyor. Türkiye'nin bu sektörde fark yaratan özelliği, stratejik konumu, kaliteli ham madde ve üretim gücü aynı zamanda hızlı üretim sistemine dayalı bir işleyişinin olmasıdır.
Sektörün ülkemizde yaşadığı sıkıntılar var mı?
Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik dalgaların hammadde tedariğine yansıması ve artan işçilik maliyetleri, özellikle küçük ve orta ölçekte faaliyet gösteren işletmelerin üretimde zorlanmasına neden oldu. Yaşanan en büyük problemlerden biri ise kayıtsız çalışan işçilerdir. Firmalar arasında haksız rekabet yaratan bu durum tüm sektörü etkileyen ve uzun süredir çözüm bekleyen önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor.
Ara eleman sorunu tekstil sektöründe yaşanıyor mu? Yaşanıyorsa çözüm önerileriniz nelerdir?
Geçmiş yıllarda bazı tekstil firmalarında yaşanan sorunlardan dolayı sektöre karşı olumsuz bir önyargı oluştuğunu söyleyebiliriz. Ailelerin de çocuklarını farklı sektörlere yönlendirmesiyle birlikte ara eleman sorunu doğdu ve bu durum kalifiye olan işçilerin firmalar arasında transfer edilmesine sebep oluyor. Sorunun çözümü için bugünden başlayarak bu konuda bilinçli kişiler yetiştirmek geleceğe yatırım olacaktır.
Tekstil sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Ülkece tekstilde kazandığımız ivmeyi, kaliteden ödün vermeden sürdürülebilir hale getirdiğimizde dünya çapında daha çok konuşulacağımıza eminiz. Özellikle bugüne kadar edindiğimiz pamuklu ürün kalitelidir algısını değiştirmemiz ve artık doğa dostu recycle ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Dünya çapındaki gelişmeleri yakından takip ettiğimizde, diğer sektörlerde de olduğu gibi dünya standartlarında kabul gören markaların doğacağını düşünüyoruz.