Türkiye'den 'milli füze' hamlesi
Türkiye Çin füzesi alma kararından vazgeçti. 4 milyar dolar bütçeli en büyük savunma ihalesinde iptal kararı alındı.

Oluşturma Tarihi: 2015-11-15 14:39:51

Güncelleme Tarihi: 2015-11-15 14:39:51

Türkiye Çin füzesi satın almaktan vazgeçti. Füze Çin'in rakiplerinden de alınmayacak. Çünkü, ihalenin tamamen iptal edilmesine karar verildi.

NATO ve ABD'nin Çin'e verileceği için yoğun itirazına neden olan füze ihalesinde 2 yıllık süreç böyle tamamlandı.

4 Milyar dolarlık ihale iptal edildi

Karar, Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin yani Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın imzasıyla resmiyet kazanıyor, resmi kararının önümüzdeki hafta içinde açıklanması bekleniyor.

G-20 zirvesine iki gün kala, Ankara'nın attığı bu stratejik adımla ilgili tüm ayrıntılara CNN TÜRK ulaştı.

4 milyar dolar bütçeli ihalenin ıptal kararı, hafta içinde Ankara'da alındı ve gizli tutuldu.

Edinilen bilgiye göre bu kararda, Çin şirketiyle defalarca uzatılan görüşmelerin iyiden iyiye tıkanması önemli bir gerekçe oldu.

İki yıldır süren görüşmelerde Türk tarafı teknoloji transferinde ısrar ediyordu, Çin tarafı ise teknoloji verme konusunda beklentileri karşılamıyordu.

Ayrıca Çin füzelerinin NATO savunma radarlarına entegre edilemeyecek olması, füze bataryalarını sadece kurulduğu yeri savunabilecek lokal silahlar haline getirecekti.

Diğer taraftan, NATO üyesi bir ülke olarak NATO dışı bir savunma sistemi alınacak olması batının yoğun siyasi baskısına neden oluyordu.

Tüm bu bilinen başlıkların yanında, iptal kararının gerekçelerine yönelik resmi bir açıklama yapılmadı.

Savunma Sanayi İcra Komitesi, 26 Eylül 2013'te, o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında uzun menzilli savunma füzeleri için Çin şirketiyle görüşmelere başlanması kararını vermişti.

İki yıl süren görüşmeler süresince Çin'in en yakın rakibi, İtalyan Fransız ortaklığındaki Eurosam firması samp-t füze savunma sistemiyle, Çin'in ABD'li rakibi Raytheon, Patriot Pac3 füze sistemiyle ilgili tekliflerini defalarca yenilemişti.

Ihalenin iptal edilmesinin ardından Ankara'nın uzun menzilli hava savunma ihtiyacını nasıl karşıyacağı da merak konusu.

Edinilen bilgi, bu ihtiyaç için roketsan ve Aselsan'ın görevlendirileceği yönünde. Türkiye, dünyada başarılı olmuş bir sistemin teknolojik desteğiyle ama milli imkanlarla, yerli üretim hedefliyor.