Amerikan Yeşil Bina Konseyi USGBC tarafından 150 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre, Türkiye çevre dostu yeşil bina sertifikaları sıralamasında ilk 10'a girdi. 31 Aralık 2018 yılı itibariyle yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye, toplam 10.90 milyon metrekarelik sınıflandırılmış bina alanı ve 337 adet sertifikasını almış projesi ile, ABD hariç dünya ülkeleri sıralamasında 6'ıncı sırada yer aldı.
Yabancı yatırımcıların ilgisi artacak
Araştırmalara göre, Türkiye'nin gelişen gayrimenkul pazarındaki çevre dostu eğilimi dünya sahnesine taşınacak, bu sayede yabancı yatırımcıların ilgisi artacak. Türkiye'deki sertifikalandırılmış alanların yaklaşık yüzde 60'ına imza atan, Türkiye'nin vizyoner şirketi Altensis'in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, araştırma sonuçlarını değerlendirdi. Ilıcalı, tüm dünyadan farklılaşmak isteyen bir ülkenin yeşil sertifikalı proje sayısının çok daha fazla olması gerektiğini söyledi.
Ilıcalı, son yıllarda hızı yavaşlasa da, özellikle genç nüfus, artan kentleşme ve mevcut deprem riski nedeniyle yıllık bina arzının gelişmiş ülkelere oranla çok daha yüksek olması gereken ülkemizde yeşil bina sayısının da buna paralel olarak önümüzdeki yıllarda tekrardan ivme kazanarak artacağını söyledi.
Türkiye 6'ıncılığa yükseldi
USBGC sıralamasında Kanada 46.81 milyon metrekare, Çin 68.83 milyon metrekare, Hindistan 24.81 milyon metrekare, Brezilya 16.74 milyon metrekare, Kore 12.15 milyon metrekare, sertifikalandırılmış alanla Türkiye'nin önüne yerleşti. Önceki yıllarda Türkiye'nin önünde yer alan Almanya, Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise sıralamada Türkiye'nin gerisinde kaldılar.
10.90 milyon metrekare sertifikalı yeşil alana sahip olduğu belirtilen Türkiye'nin mevcut durgunluk sürecine rağmen çok büyük başarı gösterdiğini söyleyen Ilıcalı, önümüzdeki yıllarda özellikle yeni Kentsel Dönüşüm stratejisinde Sürdürülebilir ve Yeşil Binalara verilen önemle birlikte farkındalığın da artmasıyla çok yakında ilk 5'e
girebileceğimizi ifade etti.
Türkiye'nin İhtiyacı Olan Adımlar
Yeşil binalar ve kentlerin Türkiye gibi kentsel dönüşüm süreciyle beraber bir beyaz sayfa açmaya çalışan bir ülke için standat uygulama olduğunu kaydeden Ilıcalı, şu ifadeleri kullandı:
“Yeşil binalar ve yerleşkelerde sürdürülebilirlik öğeleri kapsamında yapılan enerji verimliliği, su verimliliği hammadde kullanımının azaltılması, karbon emisyonlarının azaltılması, yeşil alanların arttırılması ve iç mekan yaşam kalitesi gibi konular, tam da Türkiyenin yapısal ve kentsel dönüşüm adına ihtiyacı olan adımlardır. Altensis firması olarak bizler 2008 yılından beri Türkiye'de yeşil binalar ve sürdürülebilirlik konusunda mühendislik ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bu anlamda kurulmuş tam zamanlı hizmet veren ilk firma olarak Türkiye'nin yeşil dönüşümüne birçok katkımız oldu. Altensis sertifikalandırmış olduğu 180'nin üzerinde proje ve devam eden 200'e yakın projesiyle Türkiye yeşil bina sektörünün başarısına en büyük katkıyı yapanlar arasındadır. Özellikle USGBC rakamlarında belirtilen sertifikalandırılmış projelerin büyük bir çoğunluğu tarafımızdan LEED danışmanlık ve mühendislik hizmetleri almıştır. Bu başarımız sayesinde 2018 yılında Berlin'de düzenlenen törende GBCI tarafından Avrupa'da en çok LEED projesi tamamlayan firma ödülünü aldık. Özellikle 10. yılımızda yakalamış olduğumuz bu başarılar bizleri çok gururlandırdı.”