Dolar

34,4685

Euro

36,3408

Altın

2.937,71

Bist

9.031,82

Türkiye haklı davasında vazgeçmiyor!

Kasım 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libyalı muhatabıyla imzaladığı 'Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması' anlaşması çerçevesinde Türkiye, bölgede geniş bir alanda petrol ve doğalgaz arama yetkisine sahip oldu.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-01-13 10:00:07

Türkiye haklı davasında vazgeçmiyor!

Kasım 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libyalı muhatabıyla imzaladığı "Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması" anlaşması çerçevesinde Türkiye, bölgede geniş bir alanda petrol ve doğalgaz arama yetkisine sahip oldu. Ekim 2022'de ise dönemin Dışişleri ve Enerji bakanları, Libyalı muhataplarıyla hidrokarbon mutabakat muhtırasını imzaladı. Ancak, 2023 başında Trablus Temyiz Mahkemesi, Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine ilişkin Libya-Türkiye mutabakatının uygulamasını askıya aldı, bu durum siyasi gerilimlere ve diğer ülkelerin Türkiye aleyhtarı faaliyetlerine sebep oldu. Buna rağmen Türkiye, bölgedeki haklı davasından vazgeçmeyerek mücadelesini sürdürdü.

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır, Libya, Yunanistan, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi birçok aktör bulunması nedeniyle deniz yetki alanlarının sınırlandırılması önem arz etmektedir. Türkiye, uzun yıllardır bölgedeki uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını savunmaktadır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıs Türklerinin eşit haklarını göz ardı ederek yaptığı deniz sınırı anlaşmalarına itiraz eden Türkiye ve KKTC, bölge ülkelerini bu tür anlaşmaları yapmamaları konusunda uyardı. Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun oluşturulmasıyla Türkiye'nin dışlanmaya çalışılmasına karşın, Türkiye "hakça paylaşım" tezini Libya'ya yeniden iletmek amacıyla enerji çıkarması yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün Libya'ya giderek Ekonomi ve Enerji Zirvesi'ne katılacak. Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile de görüşmesi beklenen Bayraktar, Libya Petrol ve Doğalgaz Bakanı Muhammed Avn ve Libya Ulusal Petrol Kurumu Başkanı Ferhat bin Kıdara ile de ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Türkiye, dünya çapında bir filoya sahip olarak Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa gibi sismik araştırma gemileri ve Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han gibi derin deniz sondaj gemileriyle hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürürken, şimdi üçüncü ülkelerde de bu faaliyetlere başlamak üzere çalışmalar başlatacak. Bayraktar, "Gerek gaz gerekse petrolle alakalı projelerde Türkiye'nin bunlarla birlikte bir şey daha yapması lazım. Hedeflerimizden bir tanesi mutlaka Türkiye'nin üçüncü ülkelerde petrol ve doğalgaz aramaları, üretimleri yapması. Yani Libya, Irak, Afrika, Kafkas coğrafyası, Orta Asya'da bunların bir kısmı kara bir kısmı deniz sahaları olabilir. Cumartesi günü Libya'da Ekonomi ve Enerji Zirvesi var ona katılacağım. Dolayısıyla bizim oralarda geliştireceğimiz saha ve projelerde, ortaklıklarda kendi gemilerimizle bu faaliyetleri yapabilme imkânımız var. Bu bize ayrı bir güç katıyor" şeklinde konuştu.

SON VİDEO HABER

Meclis'te görüşme öncesi itiş kakış

Haber Ara