Ember'in uluslararası enerji düşünce kuruluşu tarafından yapılan analize göre, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli, hibrit santrallerin önemli bir rol oynamasıyla daha da artıyor. Geçen yıl sonu itibarıyla, ülkede faaliyet gösteren ve planlama aşamasındaki 240 hibrit santralin tamamında güneş enerjisi, yardımcı enerji kaynağı olarak öne çıktı.
Hibrit santrallerdeki toplam 510 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi, Türkiye'nin toplam güneş kapasitesini 12,2 gigavata çıkardı ve bu sayede güneş enerjisi kapasitesi, rüzgar enerjisini geride bıraktı. Rüzgar enerjisi, hibrit santrallerin ana kaynağı olarak öne çıkarken, Türkiye'deki tüm hibrit santrallerin yüzde 63'ünü oluşturan 14 rüzgar enerjisi santrali bulunuyor.
Hidroelektrik ise 80 megavatlık güneş enerjisi santraliyle rüzgarın ardından ikinci sırada yer alıyor. Bu kapasitenin tamamı, ülkedeki tek hidroelektrik-güneş hibrit santrali olan Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali'nde bulunuyor. Diğer ana enerji kaynaklarına sahip santrallerde yer alan 110 megavatlık hibrit güneş kapasitesi ise dikkat çekiyor.
Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, Türkiye'nin 2035'e kadar 53 gigavat güneş enerjisi kapasitesi hedefine ulaşmasını kolaylaştırmak için hibrit santralleri de içeren bir enerji stratejisinin önemine vurgu yaparak, özellikle devlete ait barajlı hidroelektrik santrallerinde yüzer güneş santrallerinin kurulabilmesi için benzeri ihalelere ihtiyaç olduğunu belirtti.