AA'nın haberine göre, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İran'la Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında nükleer müzakerelerde varılan anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Akyüz, yaptığı yazılı açıklamada, İran'a 12 yıldır uygulanan ekonomik ambargonun kalkmasının kimya sektörünün yanı sıra birçok sektörde önemli gelişmelere yol açacağına dikkati çekti.
12 yıldır süregelen ticaret ambargosunu sona erdiren söz konusu anlaşmayla özellikle enerji, otomotiv, gıda ve kimya sektörlerinde önemli bir canlanma beklendiğine işaret eden Akyüz, İran'ın Türkiye ve özellikle kimya sektörü için çok güçlü bir pazar olduğunu aktardı.
Akyüz, anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak bir gelişme olduğunu belirterek, kimya ihracatında İran'ın ilk 10 ülkeden biri olduğunu ifade etti.
İran ambargosundan en fazla zarar gören ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Akyüz, şunları kaydetti:
"Yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımların kalkması ticaret ve yatırımlara ivme kazandıracak. Kimyanın kozmetik, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, boya, organik kimyasallar gibi en önemli alt gruplarının ihracatında İran ciddi bir öneme sahip. Dolayısıyla bu sektörlerin ihracatında bir artış yaşanacağına inanıyoruz. Ayrıca petrol ve petrokimyasal ürünlerin fiyatlarının düşmesi özellikle hammaddesini bu ürünlerin oluşturduğu sektör firmalarımızı olumlu yönde etkileyecektir. Petrol ve doğal gaz konusunda dünyanın en önemli kaynaklarına sahip İran'la petrokimyasal hammadde ticaretimize hız kazandıracak ve İran'ı genel ihracatımızda daha üst sıralara taşıyacaktır. Bunun için hem İran'ın hem de Türkiye'nin tarife dışı engellerden uzaklaşarak ticaret artırıcı çabalar içinde olmasını bekliyoruz."
"Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ekonomilerini canlandıracak"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, İran'a yönelik ambargonun kademeli kaldırılacak olmasıyla 402 milyar dolarlık ülke ekonomisinin dışarıya açılacağını belirtti.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını değerlendirdi.
Anlaşma sağlanmasının ardından İran'a yönelik ambargonun kademeli kalkacak olmasının Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin ekonomilerini canlandıracağını kaydeden Palandöken, "Ambargonun kaldırılacak olmasıyla 402 milyar dolarlık İran ekonomisi dışarıya açılacak" ifadesini kullandı.
Ambargo nedeniyle İran pazarına mal taşıyan kamyoncu esnafının zor duruma düştüğüne işaret eden Palandöken, söz konusu pazarın canlanmasıyla bu kesim için yeniden iş kapısı açılacağını belirtti.
Palandöken, İran ile sınır ticaretinin canlanmasının başta Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve Van'ın yanı sıra Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki illerin de ekonomisine katkı sağlayacağını kaydetti.