SER Akademi'nin hazırladığı "Türkiye 2024 Ar-Ge ve İnovasyon Raporu", kamu ve özel sektördeki AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin detaylı analizini sunarken, savunma, yazılım ve yüksek teknoloji gibi kritik sektörlerdeki gelişmeler dikkat çekti. Akademinin Genel Müdürü Ömer Özdinç, ulusal ve uluslararası veriler ışığında hazırlanan raporun önemli bulgularını paylaştı. Özdinç, “Kamu AR-GE yatırımları yüzde 167 artış gösterdi,” dedi.
KAMU AR-GE YATIRIMLARINDA SAVUNMA SANAYİSİ ÖNDE
Türkiye'de kamu AR-GE harcamalarının toplam içindeki en büyük payı savunma sanayisi aldı. Savunma sektörünü, tarım ve yeryüzü keşfi gibi alanlar takip etti. Ömer Özdinç, kamu harcamalarının artışına rağmen yükseköğretim harcamalarındaki artışın daha sınırlı olduğuna vurgu yaptı.
AR-GE ÇALIŞAN SAYISI 400 BİNE YAKLAŞTI
Raporda, Türkiye'deki AR-GE çalışanlarının sayısının 400 bine yaklaştığı belirtildi. Özel sektörde çalışan araştırmacı sayısı yüzde 8,8 artarken, kamu sektöründe bu rakam yüzde 7 düştü. Özdinç, havacılık sektörünün, imalat sanayisinde en hızlı büyüyen alanlardan biri olduğunu belirtti ve bu sektörü “Türk inovasyon sisteminin parlayan yıldızı” olarak tanımladı.
AR-GE'DE BÖLGESEL DAĞILIM
Batı Anadolu, AR-GE harcamalarında liderliği ele geçirdi. Ankara-Konya hattı, bu kategoride İstanbul'u geride bıraktı. Türkiye'nin AR-GE harcamalarının GSYH içindeki oranı ise yüzde 1,42'ye yükseldi. Buna karşın, OECD sıralamasında 28. sırada yer alan Türkiye, son 5 yıllık artış göz önüne alındığında 21. sıraya çıktı.
TEKNOPARKLARDA FİRMALAR 10 BİNİ AŞTI
Teknoparklardaki firma sayısının 10 bini geçtiği, bu bölgelerdeki ihracatın yıllık yüzde 67 artışla 2 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Bu bölgelerdeki toplam istihdam ise 100 bini aştı.
KOBİ'LER YAZILIM SEKTÖRÜNDE ÖNDE
Türkiye'de KOBİ'lerin yazılım sektöründe dikkat çekici bir paya sahip olduğu ifade edildi. Sektördeki toplam gelirin yüzde 63'ünü ve istihdamın yüzde 76'sını KOBİ'ler oluşturdu. Özdinç, mikro KOBİ'lerin sektörde önemli bir rol oynadığını belirtti.
TÜRKİYE KÜRESEL İNOVASYONDA YÜKSELİYOR
"Türkiye'nin Küresel İnovasyon Endeksi'ndeki sıralamasındaki iyileşme, ülkedeki AR-GE ve inovasyon sistemindeki yapısal dönüşümün bir sonucudur," diyen Özdinç, Türkiye'nin inovasyon ekosisteminde önemli bir ivme yakaladığını ifade etti.