Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Türkiye'nin AVM profili

Türkiye genelinde 426 AVM bulunuyor. Günlük ziyaretçi sayısı ise 4 milyona yaklaşıyor. Peki bu ilginin nedeni nedir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-12 23:56:27

Türkiye'nin AVM profili

İster yaz,ister kış kapalı mekanlardan vazgeçemiyoruz. Tüm ihtiyaçlarımızı buradan tedarik edebileceğimiz güdüsüyle hareket ederken günlük zamanımızın büyük bir bölümünü burada geçirebiliyoruz.

Söz konusu iyi vakit geçirmek ve yeme içme ihtiyaçlarımızı karşılamak ise bu mekanlar yine tercih nedenimiz oluyor. Bahsini ettiğimiz mekanlar AVM'ler.
Her geçen gün sayıları artarak çoğalan AVM'ler sadece ülkelerin perakende sektörünün ne derece gelişim gösterdiğini değil insan profilini de yansıtıyor.
Peki ülkemizde AVM'lerin sayısı ve misyonu hakkında neler söylenebilir.
İşte AVM'lere kısa bakış ve builginin artış nedenleri:

426 AVM'nin 48 tanesi İstanbul'da

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği verilerine göre Türkiye genelinde 426 AVM bulunuyor. 147 AVM ile en çok AVM'si olan il İstanbul. İstanbul'u 48 AVM ile Ankara, 20 AVM ile İzmir izliyor.

Günlük 4.5 milyon kişi ziyaret ediyor

Gümrük Bakanlığının araştırmasına göre, gençler, yaşlılara göre, kadınlar erkeklere göre AVM'yi daha fazla tercih ediyor. 50 yaş ve üzeri müşteriler ise daha çok esnaftan alışveriş yapıyor. AVM'yi tercih etmenin başlıca nedeni ise otopark.
Türkiye genelinde alışveriş merkezlerin günlük 4.5 milyon kişi ziyarette bulunuyor.

Tercih edilme nedenleri

Günümüzde alışveriş, doğal gereksinimlerin karşılanmasını sağlayan bir eylem değil, fakat aynı zamanda, psikolojik tatmin sağlayan ve boş zamanların değerlendirildiği bir faaliyet olarak telakki edilmekte.

Eğlence ve kültürel mekanlar bir arada

Bu gelişme, özellikle perakende alışveriş ile eğlence, sanat, kültür ve spor faaliyetlerinin bir araya geldiği alışveriş merkezlerinde ortaya çıkmaktadır. Gerek dünyada gerekse Türkiye'de zaman geçtikçe gelişme gösteren eğlenceli alışveriş-rekreatif alışveriş anlayışı ön plana çıkıyor.nı araştırmaktadır. Alışveriş merkezlerinin tümünün alışveriş ile eğlencenin, sporun, sanatın ve kültürel faaliyetlerin birleştirilmesinin önemi ağırlığını koruyor.

Faydalı bir tüketim mi gerçekten?

Alışveriş, tüketiciler için birkaç anlama gelmektedir. Bazı müşteriler için alışveriş sadece faydacı tüketim şeklinde algılanıyor.Tüketiciler günlük ihtiyaçlarını tatmin edebilmek üzere alışveriş yapıyor. Bu tür bir alışveriş, zorunlu olarak harcanan bir zaman olarak değerlendirilir ve rekreasyonel bir zaman değil. Alışverişi sevmeyenlerin aksine, bazı müşteriler ise alışveriş ortamında olmaktan oldukça hoşlanır ve alışveriş deneyimini yaşamak ister. Bu tür müşteriler için alışveriş, rekreasyon ve eğlence anlamına geliyor. Hatta bazı müşteriler için alışveriş, kimliklerini ifade etme yolu olarak değerlendirilmektedir. Alışveriş, kişinin hayatında sembolik bir yere sahipse, kişi için özellikle hayati olmaktadır

SON VİDEO HABER

İzmir'de ev sahibi ile kiracı kavgası

Haber Ara