Türkiye'nin enerji devrimi: Rüzgar ve güneş gücü patlaması!

Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisindeki mevcut hedeflerini hızla aşabilir ve daha iddialı adımlar atarak 2035'teki temiz enerji dönüşüm hedeflerine 5 yıl erken ulaşabilir.

2024-09-23 10:05:02

Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisinde mevcut hedeflerini aşarak, temiz enerji dönüşümünü hızlandırabilir. Climate Analytics ve NewClimate Institute'un analizine göre, ülkenin 2030'a yönelik daha büyük adımlar atarak küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine katkı sağlaması mümkün.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE BÜYÜK POTANSİYEL

Türkiye, 2022 sonu itibarıyla 22 gigavat olan rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini hızla artırabilir. 2028'de güneş enerjisi kapasitesinin 39 gigavata, rüzgar enerjisi kapasitesinin ise 18 gigavata çıkması bekleniyor. Bu, Türkiye'nin 2030 hedeflerini rahatlıkla aşabileceğini ve temiz enerji dönüşümünde daha iddialı olabileceğini gösteriyor. Analizde, Türkiye'nin 2030'a kadar rüzgar ve güneş enerjisi üretimini 3 ila 4 kat artırması gerektiği belirtiliyor. Bu kapasite artışıyla Türkiye, 2035'teki ulusal hedeflerine 5 yıl erken ulaşabilir.

"BOL KAYNAK, HIZLANAN DÖNÜŞÜM"

Climate Analytics Kıdemli Analisti Neil Grant, "Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak için mükemmel bir konumda. Mevcut planlar, 1,5 derece hedefine uyumlu ve bu hız daha da artırılabilir," dedi. NewClimate Institute'ten Markus Hagemann ise ABD'nin de 2035'e kadar fosil yakıtlardan tamamen arınmış bir enerji sistemi kurması gerektiğini vurguladı.

DÜNYA GENELİNDE HEDEF: GÜNEŞ, ELEKTRİĞİN YARISINDAN FAZLASINI KARŞILAYABİLİR

2030'a kadar küresel yenilenebilir enerji üretiminin 5 kat, 2035'e kadar ise 8 kat artması gerekiyor. 2050'ye gelindiğinde güneş enerjisinin dünya elektrik üretiminin yarısından fazlasını karşılayacağı öngörülüyor. Özellikle Çin ve Hindistan bu dönüşümde önemli rol oynayacak.

Emeklilik iptali kapıda: Uzmandan kritik uyarı!

Benzine yarın büyük zam geliyor!

Araç sahiplerine yeni yükümlülük: TTB taktırmak şart

Gram altın alacaklara kritik uyarı: Bu seviyeye dikkat!

TCMB'den çarpıcı rapor: Kredi kartı kullanımı artıyor!

Konut kredisi faizleri düşecek mi? Kamu bankasından ilk adım