Kurulduğu günden bu yana Türk ekonomisine katkı sunmaya devam eden Koç Holding, yurt içi ve yurt dışı atılımlarıyla marka değerini artırmaya devam ediyor. Topluluk otomotivden finans ve enerjiye kadar geniş bir hizmet ağıyla ekonomiye ivme kazandıran aktörler arasında yer alıyor....
Temelleri 1926 yılında atılan Koç Holding, bir asıra yakın yolculuğunda, değişimin hep bir adım önünde giderek sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük ve başarılı gruplarından biri haline geldi. Tüm faaliyetlerinde uluslararası standartlara uyum ve sürekli gelişim amacını gözeten Koç Topluluğu, ülkede yakaladığı başarıyı dünyada yakalama hedefine adım adım ilerleyen bir dünya oyuncusu konumunda.
FAALİYET ALANLARI
Dünyanın en büyük 300 şirketi arasında yer alan ve yurt içi ve yurt dışında lider pozisyonlar elde eden Koç Holding, faaliyetlerini enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans sektörlerinde yoğunlaştırmakta.
Yapı Kredi'den Otokoç'a; Tat, Tüpraş, Sek, Setur, Koçtaş, Divan ve Opet'ten Otokar ve Mogaz'a; Ford'dan Grundig, Birmot, Aygaz,Beko ve Arçelik'e kadar genişbir yelpazede Türk ekonomisine katmadeğer sunmayı da misyon edinen Topluluk, cirosu ve ihracatının yanı sıra, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan aldığı pay ve yarattığı istihdamla Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğu. Aynı zamanda Türkiye'de ve bölgesinde lider, dünya çapında önemli bir oyuncu olma kararlılığıyla sürdürülebilir ve kârlı büyümeye odaklanmış vaziyette. Topluluk, Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar karşısında 100 yıla yakın süreçte gücüne güç katarken temel amaç olarak tüm paydaşları için değer yaratmayı misyon edinmiş durumda.
KURUMLAŞMA VE SÜREKLİLİK
Koç Topluluğu'nun çeşitli alanlarda faaliyet göstererek hızla gelişmesi, bu çeşitlilik ve büyümeye uygun bir örgütlenmeyi de beraberinde getirdi. Sevk ve idare ile organizasyon konusunda Türk ve yabancı uzmanların yıllar süren çalışmaları sonucunda, 1963'te Koç Holding A.Ş. kuruldu. Koç Holding A.Ş., Koç Topluluğu'nun karar organı olarak, strateji, kontrol, koordinasyon ve yönlendirme çalışmalarını yürütmekte. Bu çalışmaların Türkiye'nin kalkınma planlarına uygun olarak yürütülmesi için Koç Holding A.Ş. bünyesinde uzun dönemli planlar yapan yetkili bir birim çalışıyor.
Müesseseleşmeye inanan Vehbi Koç, 1984 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Rahmi M. Koç'a devretmişti. Rahmi M. Koç ise 1984'ten itibaren sürdürdüğü görevini 4 Nisan 2003 tarihinde Mustafa V. Koç'a devretti. Rahmi M. Koç halen Koç Holding Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlerini sürdürüyor.
ŞİRKETLERDEKİ YABANCI ORTAKLIK YAPILARI
Arçelik-LG Klima: LG Electronics (Güney Kore)
Ford Otosan: Ford Motor Company (A.B.D.)
Koçtaş Yapı Marketleri: Kingfisher plc
TürkTraktör: CNH Industrial
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası : Fiat Chrysler Automobiles (İtalya)
Tat Gıda: Kagome (Japonya), Sumitomo (Japonya)
Opet Fuchs: Fuchs Petrolub AG (Almanya)
Otokoç Otomotiv: ABG Group (Yunanistan)
SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYET ALANLARI
Koç Üniversitesi
Koç Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi. 1993 yılında İstinye'de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlayan Üniversite, 2000 yılında Rumeli Feneri'ndeki daimi kampüsüne taşındı. 1969 yılındaki kuruluşundan bugüne, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun faaliyet gösteren Vehbi Koç Vakfı (VKV); Sadberk Hanım Müzesi, Atatürk Kitaplığı, Koç Özel Lisesi gibi önemli yatırımlardan sonra, merhum Vehbi Koç'un üniversite hayalini gerçekleştirmek üzere harekete geçti.
Vehbi Koç, "Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir; fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur" sözleriyle, eğitimli gençlerin yetişmesine ne derece önem verdiğini ortaya koymuştu.
Vehbi Koç Vakfı
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk vakıflarından biri olan Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969'da Vehbi Koç tarafından hayata geçirildi. Çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstermeye başlayan Vakıf, kuruluşundan itibaren hayırseverlere örnek oldu. Okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesisler kurarak bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretti. Kâr amacı gütmeden kurduğu ve yönettiği eğitim, sağlık ve kültür kurumlarında önemli ilklere imza attı. Maddi imkanları kısıtlı binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi.
Rahmi Koç Müzeleri
Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul
Eski İstanbul'un merkezinde ve Haliç Kıyısı'nda, yaklaşık 27.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Rahmi M. Koç Müzesi, ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi olmasının yanı sıra, hem eğlendirici hem de eğitici özellikleriyle yaşayan bir sosyal mekan niteliği taşımaktadır.
Rahmi M. Koç Müzesi Ankara
T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiralanmış olan Çengelhan'ın restorasyon çalışmalarına, 2003 yılında başlanmıştır. 2005 yılına kadar süren restorasyon çalışmasında han, aslına sadık kalınarak sağlamlaştırılmış, avlunun üzeri cam ile kapatılarak koruma altına alınmıştır. Çengelhan, Nisan 2005'te Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmıştır.
Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı Ayvalık
Yıllar yılı harap bir şekilde kalan değirmen ve Agios Yannis Kilisesi; Rahmi M. Koç'un kültür varlığı olan bu eski eserlerin kurtarılmasına yönelik girişimleri, maddi manevi katkıları ile restore edilmiştir.
Rahmi M. Koç Müzesi Ayvalık
Kilise, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Bu yıllarda, Ada'nın çoğunluğu Rum olan nüfusu 8.000-10.000 civarındaydı. Kilise, 'Taksiyarhis'e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail'e atfedilmiştir. Halen Ada'nın en önemli anıt yapısını teşkil etmektedir.
Koç Okulu
1988 yılında Lisesi, 1998'de de İlköğretim Okulu Vehbi Koç Vakfı tarafından kurulan Koç Okulu, çok kısa bir sürede Türkiye'nin en seçkin okullarından biri haline geldi. Koç Okulu alanlarında yetkin Türk ve yabancı öğretmenleri ve başarılı programıyla en çok tercih edilen kurumlardan biri. Yedi öğrenciye bir öğretmen oranıyla okul, Türk eğitim sisteminde öncülük görevi yapıyor ve diğer okullara örnek teşkil ediyor.
Sadberk Hanım Müzesi
Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, 14 Ekim 1980 tarihinde Sarıyer Büyükdere'de, Azaryan Yalısı olarak bilinen yapıda, Vehbi Koç'un eşi Sadberk Koç'un anısına, onun kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açılmış, Türkiye'nin ilk özel müzesidir.
19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan Azaryan Yalısı, 1950 yılında Koç Ailesi tarafından satın alındı ve müzeye dönüştürülmesine karar verilen 1978 yılına kadar da yazlık olarak kullanıldı. 1978-80 yılları arasında, Sedad Hakkı Eldem'in hazırladığı restorasyon projesinin uygulanmasıyla müzeye dönüştürüldü.
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
"Ülkem İçin" Projesi, toplumsal sorunlara karşı yerel gelişimi destekleyen projeleri hayata geçirmek için devreye alındı.
İstanbul Bienali'nin sponsorluğu 2026 yılına kadar üstlenilirken Koç Holding, çağdaş sanata duyulan ilgiyi canlandırmayı hedefliyor.
"Meslek Lisesi Memleket Meselesi" Projesi, toplumda farkındalık yaratacak ve mesleki eğitimin kalitesini yükseltecek modeller geliştiriyor.
Türkiye'nin en büyük gençlik ve spor festivali Koç Spor Fest; spor, müzik ve eğlenceyi üniversitelilerle kendi kampüslerinde buluşturmaya devam ediyor.
KOÇ HOLDİNG'E FİNANSAL BAKIŞ
2020'NİN İLK YARDISINDA KONSOLİDE 74 MİLYAR TL GELİR- 4,4 MİLYAR TL NET KAR
Koç Holding, 2020 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 74 milyar TL gelir elde ederken, 4.4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kârı açıkladı.İlk yarıdaki finansal sonuçları değerlendiren Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, "Dengeli portföy yapımız ve sağlıklı bilançomuz sayesinde yılın ilk yarısında olumlu finansal sonuçlar elde ettik. Tüm dünyayı ve ülkemizi ekonomik anlamda zorlayan bu sürecin menfi ekonomik etkilerini ihtiyatlı politikalarımız sayesinde azaltabildik. Pandeminin ilk günlerinde aldığımız karar doğrultusunda, çalışma arkadaşlarımızın istihdam ve gelir kaybına uğramamasını sağladık" yorumunda bulundu
PANDEMİ DÖNEMİNDE BAŞARILI FAALİYETLER
Çakıroğlu, yeni çalışma modellerine adapte olduklarını da kaydederek, "Pandemi sonrasında da Koç Topluluğu'nda en az haftada bir gün uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdik. Arçelik, Ford Otosan, Tofaş ve TürkTraktör'ün girişimleriyle başlattığımız ventilator, entübasyon kabini, siperlikli maske üretimine de ihtiyaçlar kapsamında devam ettik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Sağlık Bakanlığı liderliğinde Biosys tarafından geliştirilen, seri üretimi Aselsan ve Baykar iş birliği ile Arçelik tarafından yapılan yerli mekanik ventilatörlerin 5 bin adedinin üretimini tamamladık. Ülkemizin ihtiyacının karşılanmasının yanında 5 bin adet cihazın 2 bin 607 adedi, Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çad, Dağıstan, Ekvator, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Libya, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Romanya, Somali ve Suriye'ye ihraç edildi" diye konuştu.
BEYAZ EŞYA VE OTOMOTİV CANLANDI
Levent Çakıroğlu, salgın nedeniyle zayıflayan iç talebin normalleşme sürecinin başlamasıyla Haziran ayında hızla toparlandığına ve faizlerin önemli ölçüde gerilemesiyle birlikte bunun beyaz eşya ile otomotiv sektörlerine olumlu yansıdığına dikkati çekti.
Çakıroğlu, "Arçelik'in bu dönemde etkin çoklu kanal stratejisi ve çevik üretim modeli neticesinde artırmayı başardığı yurt içi satışları, ihracat hacmindeki daralmadan ve üretim yaptığı diğer ülkelerde pandemi kaynaklı duraklamalardan yaşanan kayıpları sınırladı. Otomotiv sektörüne baktığımızda, pandemi sürecinde elektronik ticaretin hız kazanmasıyla birlikte yurt içi ticari araç pazarında oluşan güçlü talep ve ihracat pazarlarındaki hızlı toparlanma, Ford Otosan'ın performansına olumlu yansıdı. 2020 yılında 150 milyon euro'luk yatırım planlayan Tofaş da toplum ve müşterilerinin sağlığına yönelik pek çok projeyi devreye aldı. Otokar, modern toplu taşıma araçları ile ihracatını artırmayı sürdürdü. Tüpraş, pandemi döneminde de ülkemizin enerji ihtiyacını başarıyla karşılamaya devam etti. Aygaz'ın evlere ulaştırdığı kesintisiz hizmet, tüplü gaz satışlarına olumlu yansıdı. Yapı Kredi, salgının olumsuz etkilerini azaltmak için gerek bireysel gerekse de ticari krediler aracılığıyla ekonomiyi desteklemeyi sürdürdü. Banka yılın ilk yarısında nakdi ve gayri nakdi kredilerini yüzde 9 artırarak Türkiye ekonomisine sağladığı kaynağı 349 milyar TL seviyesine çıkardı. Nakdi kredi hacmini yılbaşından bu yana yüzde 11 artışla 254.7 milyar liraya çıkaran Yapı Kredi'nin özel bankalar arasındaki toplam kredi pazar payı yüzde 16 oldu" değerlendirmesinde bulundu
TARIMA GÜÇLÜ DESTEK
Levent Çakıroğlu, "TürkTraktör, salgın döneminde verilen araya rağmen üretimini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artırdı. TürkTraktör'ün ilk 6 aylık rakamlara göre, ülkemizin toplam traktör üretiminin yüzde 71'ini tek başına gerçekleştirmesi, tarım sektörüne verdiğimiz güçlü desteğin de bir göstergesidir" dedi. Tat Gıda'nın performansına da değinen Levent Çakıroğlu, "Son yıllarda dijital tarım, kalite ve verimlilik gibi konulara odaklanan Tat Gıda, dünya standartlarındaki üretim altyapısıyla artan müşteri talebini karşılayarak, faaliyet gösterdiği alanlarda öncü çalışmalarına devam ediyor" şeklinde konuştu.