Türkiye ve Azerbaycan’dan dev yenilenebilir enerji hamlesi!

Türkiye ve Azerbaycan, TANAP gibi projelerin ardından yenilenebilir enerji koridoru üzerinde çalışmalar başlattı. Nahçıvan’da kurulacak 1 gigavatlık tesisten başlayarak, iki ülke Hazar Denizi'nden Türkiye'ye uzanan yeni bir enerji hattı oluşturmayı hedefliyor.

2024-09-25 14:21:14

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Azerbaycan ve Türkiye'nin enerji alanında yeni bir işbirliğine imza atmaya hazırlandığını açıkladı. Şahbazov, iki ülkenin yenilenebilir enerji koridoru oluşturmak için fizibilite çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, Nahçıvan'da 1 gigavatlık bir yenilenebilir enerji üretim tesisi kurulacağını ve bu enerjinin Türkiye pazarına aktarılacağını söyledi.

"YENİLENEBİLİR ENERJİDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

Şahbazov, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) gibi projelerle iki ülkenin petrol ve doğal gaz alanında büyük başarılar elde ettiğini, şimdi ise yenilenebilir enerji konusunda yeni bir hamle yaptıklarını belirtti. "Azerbaycan ve Türkiye arasında Hazar Denizi'nden Zengezur Koridoru'na kadar uzanan bir enerji koridoru kurmak istiyoruz" diye konuştu.

RÜZGAR, GÜNEŞ VE HİDROJEN ENERJİSİ ODAKTA

Yeni koridorda rüzgar, güneş ve hatta hidrojen enerjisine yer vermek istediklerini ifade eden Şahbazov, bu projelerin enerji verimliliğini artıracağını ve iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini vurguladı. Ayrıca, 11-22 Kasım'da Bakü'de düzenlenecek COP29 Zirvesi için çalışmaların sürdüğünü ve bu zirvenin iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atılmasını sağlayacağını söyledi.

Yeni memur maaşları açıklandı! En düşük maaş 41 bin 500 TL!

Türkiye ve Azerbaycan’dan dev yenilenebilir enerji hamlesi!

Faiz kararları merkez bankalarını böldü

Türkiye'ye yatırım sözü veren şirketler

Fitch, Türkiye'de faiz indirim tarihini açıkladı!

Ba-Bs formlarına veda! Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede dev adım!