Türkiye, ekonomi alanında izlediği kararlı yol haritasıyla son 2 haftada 8,4 milyar dolarlık yabancı yatırım girişi sağladı. Bu süreçte borsada da yabancılar 4 hafta sonra yeniden alıma geçti.
YABANCI YATIRIMCILARIN İLGİSİ ARTIYOR
Son bir yıl içerisinde 3 kredi kuruluşundan not artırımı alan tek ülke olan Türkiye, yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin risk primi (CDS) düşüşü, gri listeden çıkışı ve dezenflasyon sürecinin başlaması, yatırımcıların ilgisini artırdı.
BÜYÜME VE ENFLASYONDA POZİTİF AYRILMA
Son 2 haftada Türkiye'ye gerçekleşen yabancı girişleri, swap kanalı ile 4 milyar dolar, tahvil ve bono alımlarıyla 3 milyar 230 milyon dolar, eurobond ihracı ile ise 1 milyar 150 milyon dolar olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın swap hariç rezervleri 12 milyar dolar artış gösterdi.
TAHLİL PİYASASINDA YABANCI TALEBİ
Yabancı yatırımcıların tahvil-bono piyasasındaki talebi de dikkat çekici. 6-20 Eylül tarihleri arasında yapılan net alım 3 milyar 230 milyon dolara ulaştı. Yıl başından bu yana yabancıların net tahvil-bono alımı 14 milyar doları geçti.
REZERVLER REKOR KIRIYOR
Yabancı girişleri ile Merkez Bankası'nın döviz rezervleri, tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 13-20 Eylül haftasında toplam rezervler 156 milyar 392 milyon dolara çıktı. Son iki haftada yaşanan artış ise 9 milyar 631 milyon dolar oldu.
HAZİNE'DEN BAŞARILI İHAÇ
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği tahvil ihracına büyük ilgi gösterildi. Dolar cinsinden yapılan tahvil ihraç tutarı 3.5 milyar dolar oldu ve talep 3 kat geldi.
TL MEVDUATTA ARTIŞ
Bankacılık sisteminde TL mevduata geçiş devam ediyor. Kur korumalı mevduatların son bir ayda en hızlı düşüşü yaşanırken, TL mevduatın büyüklüğü 11 trilyon lirayı geçti.
YABANCI YATIRIMCI BORSADA
Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul'da 4 hafta aradan sonra net alıma geçti. 13-20 Eylül haftasında 96.1 milyon dolarlık net alım gerçekleşti.