ABD merkezli ünlü kahve zinciri Starbucks, temmuz-eylül döneminde küresel satışlarının ciddi bir düşüş yaşadığını açıkladı. Şirketin ABD ve Çin'de azalan talep sebebiyle karşı karşıya kaldığı bu olumsuz tablo, 29 Eylül'de sona eren üç aylık dönemde dördüncü çeyrek raporuna yansıdı. Starbucks'ın gelir ve kârı piyasa beklentilerini karşılayamadı.
KÜRESEL SATIŞLARDA YÜZDE 14'LÜK AZALMA
Starbucks'ın karşılaştırılabilir mağaza satışları, Kuzey Amerika ve ABD'de yüzde 6, uluslararası pazarlarda ise yüzde 9 oranında geriledi. Çin'de ise yüzde 14 oranında kayıp yaşandı. Temmuz-eylül döneminde şirketin toplam geliri yıllık bazda yüzde 3 düşüşle 9,1 milyar dolara gerilerken, hisse başına kârı yüzde 25 düşerek 80 sent seviyesine indi. Bu durum, şirketin hedeflerinin oldukça altında kaldığını ortaya koyuyor.
‘STRATEJİMİZİ DEĞİŞTİRMEMİZ GEREK'
Starbucks CEO'su Brian Niccol, finansal sonuçları değerlendirirken müşterileri geri kazanmak için stratejik bir değişime ihtiyaç duyduklarını belirtti. Niccol, "Açık bir planımız var ve Starbucks'ı yeniden büyümeye taşımak için hızlı adımlar atıyoruz," dedi. Şirketin Mali İşler Direktörü Rachel Ruggeri ise uzun vadeli büyüme hedeflerine dönmeyi beklediklerini söyledi.
İSRAİL-ORGANİZASYONLAR NEDENİYLE PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle Starbucks boykot kampanyaları ile karşı karşıya kalmıştı. Bu durum, şirketin finansal sonuçlarını son üç çeyrek boyunca olumsuz etkiledi. Ayrıca geçen yıl ekim-aralık döneminde Orta Doğu mağazalarındaki satış düşüşleri nedeniyle yıllık satış hedeflerini de aşağıya çekmişti.
YILLIK SATIŞLARDA DÜŞÜŞ TRENDİ SÜRÜYOR
Şirketin mali yıl genelinde küresel karşılaştırılabilir mağaza satışları yüzde 2 düşerken, bu oran Kuzey Amerika'da yüzde 2, uluslararası pazarlarda yüzde 4, Çin'de ise yüzde 8 oldu. Ocak-mart döneminde küresel satışlar yüzde 4 azalmış, nisan-haziran döneminde ise bu düşüş yüzde 3 seviyesinde kalmıştı.
Starbucks, bu sonuçlarla 2024 yılını bir daralma yılı olarak geçirirken, gelecek dönemde müşterilerinin ilgisini yeniden kazanmak için yeni stratejiler üzerinde çalışmaya devam ediyor.