İş dünyasının üst düzey liderleri 2023 yılında ajandalarında yer almasını bekledikleri en önemli başlıkları belirledi. DataExpert katkılarıyla BMI Business School tarafından 2 yıldır yürütülen çalışmada, şirketlerin 2023 stratejilerinde önemli rol oynayacak alanlar belirlendi. CEO'ların yanı sıra finans, insan kaynakları, teknoloji ve pazarlama departmanlarından toplam 4 bin 700 üst düzey yöneticinin katıldığı araştırmada, en önemli görülen başlık dijital dönüşüm oldu. Yöneticilerin 2023 yılı ajandalarında yer almasını ön gördükleri diğer alanlar, araştırmanın araştırmanın detayları hakkında fikir verdi.
Dijital Dönüşüm her departmanda öne çıkıyor
COVID-19 pandemisinin etkisi altında geçen 2021 yılı, iş dünyasındaki liderlerin bir sonraki yıl için Şirket Kârlılığı, Sürdürülebilirlik, Esnek İş Modelleri, İş Gücü ve Yetenek Yönetimi ve Çalışanları Elde Tutma gibi konulara daha çok odaklanmasını sağladı. Araştırmadan çıkan sonuca göre farklı departmanlardan İnsan kaynakları, pazarlama ve teknoloji liderleri, 2023 ajandası için dijital dönüşümün önemi konusunda hemfikir oldu.
Pazarlama ve teknoloji yöneticileri için 2022'de olduğu gibi bu sene de Dijital Dönüşüm ilk sırada yer alırken, Sürdürülebilirlik, Şirket Kârlılığı, Siber Güvenlik, İş Gücü ve Yetenek Dönüşümü pazarlamanın ve teknoloji sektörünün diğer önemli gündem maddeleri oldu. İK yöneticileri içinse Dijital dönüşüm, iş gücü, Yetenek dönüşümü ve işveren markası başlıkları takip ediyor.
CEO'lar ‘Dijital Dönüşüm', CFO'lar ‘Kârlılık' diyor
CEO'ların, 2023 ajandalarındaki diğer önemli konular ise iş gücü ve yetenek dönüşümü ile şirket kârlılığı yer aldı. Öte yandan finans yöneticileri için ilk sırada Şirket Kârlılığı ile EBITDA (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) değerleri yer alırken, diğer önemli konular dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, iş gücü ve yetenek dönüşümü oldu.
Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri, 2023 yılına ilişkin öngörülerinde dijital dönüşümün rolünün hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Dijital dönüşüme yapılan yatırımların, şirketlerin gelecek yol haritalarını belirleyen önemli bir faktör olarak görülüyor. CFO'ların ajandalarında karlılık ön plana çıkarken dijitalleşme, risk yönetimi ve kârlılığın maksimize edilmesi, birbirinin ayrılmaz birer parçası olarak görülüyor. Çevresel riskleri tanıyarak bu riskleri yönetmek ve faaliyetlerin sonuçlarının çevreye etkisini belirlemek risk yönetiminin temelini oluşturuyor. Etkin risk yönetiminin yolu da dijital dönüşümden geçiyor. Risk yönetimini etkin yönetilememesi kar maksimizasyonunu getiremeyeceği gibi şirketlerin başarısına da engel olacağı yöneticiler tarafından vurgulanıyor.
İK Yöneticileri Yetenekleri Elde Tutmaya Dikkat Edecek
Dijital dönüşüme paralel olarak yeni yeteneklerin kazanılması ve çalışanların elde tutulması, insan kaynaklarının bugününün ve geleceğinin önemli gündem maddelerinden biri olarak görülüyor. İK yöneticileri, ileride önemli olacak yetkinlikleri gözeterek doğru bir plan ile dijital dönüşümü yönetirken kurum kültürü ve çalışan deneyiminin göz ardı edilmemesi gerektiğiin ifade ediyor. Şirketlerin iş süreçlerini geliştirebilmesi, yeni iş modelleri oluşturması ve bünyesinde yer alan yeteneklerinin bu dönüşüme hakim bir şekilde sürece dahil olabilmesi için dijital beceri ve yetkinliklerin üzerine gidilmesi gerekiyor.
CEO & YK Yanıtları
%
İK Yöneticileri
%
Finans Yöneticileri
%
Dijital Dönüşüm
%16
Dijital Dönüşüm
%21
Şirket kârlılığı, EBITDA değerleri
%17
İş gücü ve Yetenek Dönüşümü
%12
İş gücü ve Yetenek Dönüşümü
%21
Dijital Dönüşüm
%15
Şirket kârlılığı, EBITDA değerleri
%10
Kurum Kültürü, İşveren Markası ve Çalışan Bağlığı
%15
ESG ve Sürdürülebilirlik
%9
İş gücü ve Yetenek Dönüşümü
%9
Pazarlama Yöneticileri
%
Teknoloji Yöneticileri
%
Dijital Dönüşüm
%13
Dijital Dönüşüm
%17
ESG ve Sürdürülebilirlik
%13
İş gücü ve Yetenek Dönüşümü
%11
Şirket kârlılığı, EBITDA değerleri
%12
Siber Güvenlik
%10