Özel ve kamu bankaları, adayların sağlığını korumak ve sınav sürecindeki adayları mağdur etmemek adına, online banka sınavları yapmaya başladı. “Çevrimiçi banka sınavları” olarak da sınav türünü adlandırabiliriz. Bu yeni kavram karşılığında adaylar oldukça tedirgin… Fakat endişeye gerek yok. Tüm bunlara alışmamız, uyum sağlamamız gerekiyor. Çünkü bankacılık, teknoloji ile sürekli olarak gelişen ve yenilenen bir sektör.
Son yıllarda, bankacılık ve finans sektöründen dijitalleşmeye yönelik yapılan yatırımların büyük bir çoğunluğu, zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesini sağlıyor. Sınavların artık kağıt üzerinde değil de dijital ortamlar üzerinden yapılması, en iyi örneklerden biridir. Dijital platformlar aracılığıyla hem sözlü hem de yazılı olarak banka sınavları gerçekleştirilebiliyor. Bu durumun karşısında adaylar; sistemin nasıl olduğunu, online olarak yapılacak sınavın, yazılı olarak yapılan sınavlardan bir farkının olup olmadığını merak ediyor.
Açıkça belirtmek gerekir ise, yazılı yapılan banka sınavları ile online olarak yapılan banka sınavlarında sistemsel olarak herhangi bir değişim yok. Bankalar yine özgün olarak sınavlarını hazırlamaya devam ediyor. Personel alımı yapılacak pozisyona bağlı olarak soru sayısı, konu dağılımı ve sınav süresi belirleniyor. Tek fark, sınavın tamamen internet ortamı üzerinden yapılması. Online Banka Sınavları Yapılış Şekli
Zihinleri karıştıran bu soru, yapay zekanın bizlere ne kadar geliştiğini ve bankacılık sektörünün de teknoloji alanında ne kadar ilerlediğini gösteriyor. Ülkemizde, online olarak yapılmaya başlanan banka sınavları, bankacılık sınav sisteminde yeni bir çağı temsil ediyor. Bu çağın ismi ise “dijital odaklılık”…
Bu sınav sürecinden adayların korkmaması ya da endişe etmemesi gerekiyor. Çünkü oluşturulan sınavlar, tıpkı yazılı olarak gerçekleştirilen sınavlar gibi üç ana bölümden oluşuyor. Bu bölümler; Genel Yetenek Testi Genel Kültür Testi Alan Bilgisi Testi
olarak yer alıyor. Pozisyonda aranan şart gereği “Yabancı Dil Bilgisi Sınavı” da yapılıyor. Kimi zaman bankalar “Kişilik Envanter Testleri” için de çevrimiçi sınav uygulayabiliyor. Tüm bu sınavlar, testler ve uygulamalar, normal bir sınav sürecini kapsıyor. Yani, alışmış olunan banka sınavlarına nasıl hazırlık yapılıyor ise online banka sınavları için de aynı hazırlığın yapılması gerekiyor.
Sınavın nasıl gerçekleştirildiğine ayrıntılı bir şekilde değinecek olursak, “E-Sınav” sisteminin burada uygulandığını görebiliriz. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde oluşturulan “E-Sınav Merkezleri” bu sınavların yapılmasına yardımcı olmakta. Lakin burada şu ayrıntıya değinmek gerekiyor, her banka E-Sınav Merkezi aracılığı ile sınavlarını gerçekleştirmiyor. Kendi sınav programlarını kullanarak online banka sınavı gerçekleştiren bankalar da mevcut. Online Banka Sınavı Yapılan Pozisyonlar
Bankalar, çevrimiçi sınavlarını her pozisyon için uygulama hakkına sahip. Gişe Memurluğu, Satış ve Pazarlama Birimi, Operasyon ve Servis Birimi, Genel Müdürlük departmanı, Müfettiş, Müfettiş Yardımcılığı ya da Uzmanlık fark etmeksizin her pozisyon adına uygulanabiliyor.
Sınavın uygulama şekli, sınav öncesinde mutlaka bildiriliyor. Özgeçmiş bilgileriniz içerisinde yer alan iletişim adresleriniz üzerinden veya aday bilgilendirme portalları aracılığıyla sınav sistemi, yeri ve saati mutlaka adaya gönderiliyor. Nurkan Aydoğan Hakkında
1984 Malatya doğumlu olan Nurkan Aydoğan, Turgut Özal Anadolu Lisesi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 2005 yılından itibaren Bankacılık Sektöründe, Müşteri Temsilcisi, Üst Kitle Müşteri Danışmanı, Dış Ticaret Uzmanı, İhtisas İşlemleri Uzmanı, Test Mühendisliği, İş Analisti bölümlerinde çeşitli seviyelerde görev alan Nurkan Aydoğan, 2015 yılı itibariyle Dijital Medya Sektöründe görev almıştır.
Uzmanı olduğu Bankacılık ve Dijital Pazarlama alanında Süreç yönetimi, Proje Yönetimi konularından sonra; AYD Media Publishing Şirketini kurmuştur. Web tabanlı projeler konusunda çalışmaya başlamıştır. 2016 yılından beri Kurucusu olduğu AYD Media Şirketinde Direktör olarak “Proje Yönetimi ve Yurt Dışı Sektör Analizi” konularında şirket görevini üstlenmektedir.
Uzman olduğu sektörlerde yazdığı makaleler ve röportajlar sektörün önde gelen platformlarında ve basın kanallarında yayınlanmıştır.
Hem şirketi bünyesinde hem de Bankacılık alanında mentorluk yapan Nurkan Aydoğan, özellikle bankacılık sektörü ile Dijital Pazarlamanın birbirine bağlantısı konusunda projelerde yer alıyor. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak başarı odaklı deneme ve yazılarını kişisel web sitesi nurkanaydogan.com.tr ‘ de 2019 yılından itibaren paylaşmaya başladı.