Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

Van'da petrol heyecanı: Çalışmalar başladı

Van'ın Muradiye ilçesinde petrol arama çalışmaları başladı. Jandarma ve güvenlik korucuları güvenliği sağlıyor. Kasım ayında 200 tonluk petrol sondaj kulesi kurulacak. Çalışmalar heyecan yaratıyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-29 18:22:45

Van'da petrol heyecanı: Çalışmalar başladı

Van'ın Muradiye ilçesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülen petrol arama çalışmaları büyük bir heyecan yarattı. Bölgede 100 personel ve 30 iş makinesi ile yapılan çalışmalar, petrol sondajının yapılacağı alanı hazırlama sürecini sürdürüyor. Jandarma ve güvenlik korucuları gece gündüz nöbet tutarak bölgedeki güvenliği sağlıyor.

ÇALIŞMALARIN DETAYLARI VE HEDEFLER

Kasım ayına kadar petrol sondaj kulesinin kurulmasının planlandığı alanda incelemelerde bulunan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Muradiye Kaymakamı Melih Aydoğan, Maden Teknik Arama Doğu Anadolu Bölge Müdürü Çetin Kartal ve İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Üsteğmen Nurullah Çatal, firma yetkililerinden bilgi aldı.

“BÖLGEDE PETROLÜN OLDUĞU BİR GERÇEK”

Türkmenoğlu, bölgede yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirterek, “TPAO'nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden izin alarak sondaj çalışması ruhsatını aldığını” ifade etti. Türkmenoğlu, “Bölgede hummalı bir çalışma yürütülüyor. Beton dökme, yol ve zemin çalışmaları yapıldı. 1800'lü yılların sonu ile 1900'lü yılların başında burada günlük 2 bin litre petrol çıkarıldığını biliyoruz. Rusların 1915'te açtıkları kuyuda araçlarının yakıt ihtiyacını karşıladığını gösteren belgelerimiz var. Bugün Gabar, Cudi ve Kato dağlarında petrol çıkarılıyor. Burada da ilk adımı attık” dedi. Kasım ayında 200 tonluk bir kule dikilerek yerin 1500 metre derinliğine inilmesi planlanıyor.

“BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

Kaymakam Aydoğan, TPAO'nun bölgede yürüttüğü çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Petrol arama çalışmaları başladı. Bölgemiz için çok önemli bir gelişme. Çalışmaların güvenli bir şekilde yapılması için jandarmamız ve güvenlik korucularımız sürekli nöbet tutuyor” dedi. Aydoğan, geçmişte bu bölgelerin terörle anıldığını hatırlatarak, “Güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonları sayesinde bölgede huzur hakim. Petrol arama çalışması güvenli bir ortamda devam ediyor” diye ekledi.

“HEPİMİZİN GÖZÜ BURADA”

Başparmak Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk babası Enver Kapıcı, yürütülen çalışmaların kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, “Petrolün bulunmasıyla iş sahaları açılacak ve gençlerimize iş imkanı sağlanacak. Evlatlarımızın batıya gitmesine gerek kalmayacak. Çok mutluyuz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Haber Ara