Abdülfettah es-Sisi'nin kanlı bir darbeyle Mısır yönetimini ele geçirmesinden sonra ülkedeki ekonomik kriz her geçen gün büyüyor.
Amerikan Bloomberg haber ajansı, Mısır'da gelinen son nokta ile ilgili yaptığı yorumunda, “Mısır, bilinen bir kriz sancıları içinde; para birimi düştü, döviz arzı azaldı ve yaşam maliyetleri yükseldi. Halk zor durumda. Söz verilen dış yardımlar da gelmiyor” denildi.
Sisi'nin, Mısır'ı Arjantin'den sonra Uluslararası Para Fonu'nun ikinci en büyük borçlu ülkesi haline getirdiğini belirten Bloomberg, “Politika yapıcılar, bu sefer farklı olduğunu ve vaat edilen reformların bir dönemi Mısır'ın pazarlarına, ekonomisine ve belki de bir bütün topluluk olarak yeni bir görünüm kazandıracağını söylüyor. Ancak bu, mevcut krizin ne zaman sona ereceğini kimse tahmin edemiyor” ifadelerini kullandı.
Körfez ülkelerinin Mısır'a yapacağı mali destek için bu ülkeden ciddi reformlar beklediğini dikkat çeken Bloomberg, "Verilen sözler tutulmadığı taktirde Sisi hükümetine para yok" dedi.
Bloomberg Ajansı haberinde, bazı Körfez ülkeleri arasında Mısır ekonomisini kurtarmak için mali destek verilmesinden önce bir beklenti ve tedbir olduğunu belirterek, "Mısır para biriminin durumunu öğrenmek ve Kahire'nin bunu kanıtlamasını beklediklerini" söyledi.
Mısır'ın Körfez müttefikleri Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ın muslukları tamamen açılacağı yönündeki beklentiler boş çıktığını belirten Bloomberg, “10 milyar dolardan fazla yatırımın taahhüt edilmesinden bu yana neredeyse bir yıl geçti, IMF'nin kritik olarak nitelendirdiği bu finansmanın yalnızca bir kısmı gerçekleşti” dedi.
Konunun gizli olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kişiler, Körfez ülkelerinin de Mısır'ın Uluslararası Para Fonu'nun 3 milyar dolarlık bir kurtarma paketi vaat ettiği reformlar konusunda ciddi olduğunu görmek istediğini söylediler. Önemli değişiklikler arasında, ekonomiye devlet ve askeri müdahalenin azaltılması ve devlete ait ve halka açık olmayan şirketlerin finansmanı konusunda daha fazla şeffaflık sağlanması yer alıyor. Mısır nakit sıkıntısı içinde
Bloomberg'in haberinde, "Suudi Arabistan ve Katar da dahil olmak üzere enerji zengini müttefikler, bir dizi devlete ait şirketin hisselerini satışa çıkaran nakit sıkıntısı çeken Mısır'a 10 milyar dolardan fazla kaynak ayırdı" denildi.
Bununla birlikte, konuyu bilen kişiler Bloomberg'e verdiği demeçte ise, Körfez yetkililerinin geçen yılki üç devalüasyonun ardından poundu yakından izlemesiyle şimdiye kadar fonlamanın yalnızca bir kısmı gerçekleşti.
Uluslararası Para Fonu geçen ay, Körfez finansmanını güvence altına almanın Mısır'ın önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 17 milyar dolarlık bir finansman açığını kapatması için "önemli" görüldüğünü söyledi.
Geçen yıl Mısır acil yardım istediğinde Katar, Suudi Arabistan ve BAE, Mısır Merkez Bankası'na 13 milyon dolar yatırdı. Ancak Mısır hükümeti, ülkenin yardımdan çok doğrudan yabancı yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Ekonomik kriz yüzünden halkın patlama noktasına geldiğini dikkati çeken Bloomberg, yaşanan bir olaydan örnek vererek, “Et yiyemeyen Mısırlılardan tavuk ayağı yemelerini isteyen bir devlet kurumu, yaygın bir öfkeye yol açtı” dedi.
Piyasa ekonomisi bilimci Ziad Daoud da, uluslararası görüşlerin "bekle ve gör" yükünü Mısır sterlini üzerindeki baskıyı artırabileceğini belirterek, “Dış finansman eksikliği ve yerel para biriminin zayıflığı dış borç ödeme yükünü artırıyor” dedi.
Geçen yıl, Mısır para biriminin değeri zorlu ekonomik koşullar nedeniyle düştü ve Mart 2022'deki 15,6'ya kıyasla doların fiyatı şu anda yaklaşık 30 pound. Mısır, ihtiyacının çoğunu yurt dışından ithal eden bir ülke haline geldi.
Mısır ekonomisinin 400 milyar dolar olarak tahmin edilmesine rağmen, dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri olarak kabul ediliyor. Ülke ekonomisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Corona salgını nedeniyle artan şokların baskısı altında. Bloomberg'e göre, finansmandaki herhangi bir önemli gecikme ekonomik krizi derinleştirecek ve sterlin üzerindeki baskıyı artıracak. Mısır'ın IMF ile borç ilişkisi
Mısır, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 3 milyar ABD Doları (89,3 milyar EGP) kredi anlaşmasının ikinci dilimini Mart 2023 sonuna kadar almaya hazırlanıyor. Taksidin 347 milyon ABD Doları (10,3 milyar EGP) olduğu tahmin ediliyor .
Anlaşmaya göre IMF, ilgili mali yılın Mart ve Eylül ayları olarak belirlenen programın süresi boyunca yılda iki kez gözden geçirecek ve buna göre taksitlendirmeleri imzalayacak.
Mısır ve IMF, “makroekonomik istikrarı ve borç sürdürülebilirliğini korumak, Mısır'ın dış şoklara karşı dayanıklılığını artırmak, sosyal güvenlik ağını güçlendirmek ve daha yüksek özel sektörün temelini oluşturan reformları hızlandırmak” amacıyla Ekim 2022'nin başlarında bu kredi anlaşmasını imzaladı.
Sürekli enflasyon ve para biriminin değer kaybetmesi arasında Mısır poundu ABD doları karşısında büyük değer kaybetti. Mısır, döviz rezervlerini ve ekonomik istikrarı genişletmeye ciddi şekilde ihtiyaç duyuyor.
Mısır Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılı sonunda ülkenin dış borcu 137,85 milyar dolara ulaştı.